Dom / POLITIKA / Zastupnici o temama Europskog vijeća: sigurnost, migracija i članstvo Ujedinjenog Kraljevstva
badawi
PHOTO: Flickr.

Zastupnici o temama Europskog vijeća: sigurnost, migracija i članstvo Ujedinjenog Kraljevstva

Zastupnici su u očekivanju sutrašnjeg sastanka na vrhu u debati s predsjednikom Komisije i predstavnikom Predsjedništva Vijeća EU-a, Junckerom i Nicolas Schmitom, istaknuli da bi Vijeće trebalo podržati ideju osnivanja Europske granične i obalne straže, te su pozvali na užu suradnju u borbi protiv terorizma. Vijeće se sastaje 17. i 18. prosinca.

“Prioritet za sve nas je da se provede ono što je odlučeno” na rješavanju migracije krize i jače suradnje u borbi protiv terorizma, rekao je Nicolas Schmit, Luksemburški ministar rada koji predstavlja Predsjedništvo Vijeća. “Šefovi država ili vlada neće sutra donijeti odluku o pitanjima koja se odnose na UK referendum”, dodao je.

“Schengen je ovdje da ostane”, najavio je Jean-Claude Juncker. On je rekao da će europski sustav Europske granične i obalne straže ojačati samo jedinu europsku granicu koju bi EU trebala imati, štiteći EU uz pomoć obveznih pregleda svih koji napuštaju i ulaze u EU. “Ja ću pozvati Europsko vijeće da pozitivno odgovori na naš prijedlog”, rekao je on.

Vođa EPP skupine Manfred Weber (DE), rekao je da će podržati sve nove inicijative koje je predložila Komisija, poput onog o upravljanju vanjskim granicama EU-a i stvaranje nove agencije EGOS.” Trebamo prestati govoriti o ‘krizi’ susreta na vrhu “, rekao je on.” Postigli smo mnogo: ugovor o PNR-u, mandat Europola, Grčka je i dalje dio eurozone, mi podržavamo Ukrajinu unatoč pritisku iz Rusije, a sada imamo dogovor o klimi i zaštiti podataka.

Predsjednik S&D kluba, Gianni Pittella (IT), također je pozdravio “dobar” prijedlog upravljanja vanjskim granicama EU-a. “Ali, trebaju nam također obvezujući, novi mehanizmi za bolju alokaciju tražitelja azila”, rekao je on. Također je obećao da će njegova skupina “učiniti sve što može” da zadrži Veliku Britaniju u EU.

Previše ljudi nudi pojednostavljene odgovore – ponekad se samo ekstremistički glasovi čuju … Moramo biti vrlo oprezni o tome kako i što sada dogovaramo”, rekao je vođa ECR kluba Syed Kamall (UK) pozivajući se na trenutne krize kao što su terorizam i migracije.

Za ALDE klub, Guy Verhofstadt (BE) pozvao je šefove država ili vlada da odluče o prijedlogu Komisije o Europskoj graničnoj i obalnoj straži. “Što se tiče Brexita, pogledajmo zahtjeve Camerona na konstruktivan način – prilika za reformu Europe”, rekao je on.

Gabriele Zimmer (GUE,DE), pozvala je zemlje članice da ispune svoja obećanja dana na nedavnom sastanku Vijeća i prime tražitelje azila. Ona krivi čelnike EU-a za njihov “nepošteni” stav vis-a-vis Turske. Slično je rekao i Philippe Lambert (Zeleni / EFA, BE), koji je pozvao Komisiju da “pregleda” svoj nacrt prijedloga o zaštiti granice i stvori “pravni put” za tražitelje azila koji traže zaštitu EU.

Nigel Farage (EFDD, UK), rekao je da je napuštanje EU-a jedini način “da se vrati nacionalno samopouzdanje,” a Edouard Ferrand (ENF, FR) izjasnio se za posebne politike prilagođene svakoj državi članici. ” EU nacija je jedino rješenje”, rekao je on.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× devet = 27

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>