Dom / LJUDI / Nagradu Saharov dobio blogger Badawi
Raif Badawi. PHOTO: Ilustracioni Flickr.
Raif Badawi. PHOTO: Ilustracioni Flickr.

Nagradu Saharov dobio blogger Badawi

Raif Badawi neće osobno biti u Europskom parlamentu da preuzme Saharovu nagradu za obranu ljudskih prava. Saudijski blogger i aktivista za ljudska prava ostaje u zatvoru i umjesto njega će nagradu preuzeti njegova žena, Ensaf Haidar, koja živi u Kanadi sa njihovom djecom. Ceremonija će se održati u Strasbourgu 16. prosinca.

Badawi je blogger i zagovornik mišljenja i izražavanja koji je osuđen na deset godina zatvora, 1000 šibanja i mora da plati novčanu kaznu za vrjeđanje Islama na njegovoj web stranici. Saudijske vlasti su smatrale njegove postove za neprikladne i promiču društvenu, političku i vjersku raspravu.

U siječnu 2015. izazvao je međunarodne prosvjede i zabrinutost oko njegovog zdravlja, što je dosad spriječilo daljnje bičevanje, ali Badawi ipak ostaje u zatvoru. Nažalost, to nije neobična pojava u povijesti Saharove nagrade. Među mnogim drugima, Aung San Suu Kyi, koja je nagrađena ovom nagradom je bila 1990 godine u kućnom pritvoru. Nagradu je osobno primila 23 godina kasnije.

Predstavnici dviju drugih 2015 finalista – Demokratska opozicija Venezuele i Boris Nemcov su također pozvani da prisustvuju svečanosti sljedeći tjedan.

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


3 − = dva

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>