Dom / POLITIKA / EP poziva na izradu zajedničke strategije EU za borbu protiv radikalizacije mladih građana EU
police in Brussels
PHOTO: European Parliament 2015

EP poziva na izradu zajedničke strategije EU za borbu protiv radikalizacije mladih građana EU

Teroristički napadi u Parizu još jednom su pokazali da države članice moraju pojačati koordinaciju i suradnju kako bi se spriječila radikalizacija i borba protiv terorizma, rekli su zastupnici Europskog Parlamenta u neobvezujućoj rezoluciji koja je izglasana u srijedu. Rezolucija navodi konkretne prijedloge za sveobuhvatnu strategiju u borbi protiv ekstremizma, koja bi se primjenjivala osobito u zatvorima, na online mrežama te putem obrazovanja i socijalnog uključivanja.

Rezoluciju o sprečavanju radikalizacije i novačenja europskih građana od strane terorističkih organizacija izradila je Rachida Dati (EPP, Francuska), a usvojena je sa 548 glasova, 110 protiv i s 36 suzdržana.

Unaprjeđivanje razmjene informacija među zemljama članicama

Parlament preporuča uspostavu zajedničke EU crne liste džihadista i džihadskih terorističkih osumnjičenika, a naglašava i potrebu zajedničke definicije stranih boraca kako bi se omogućilo kazneni postupak protiv njih, kada se vrate u EU. Također zastupnici pozivaju države članice da se pobrinu za to da svi strani borci budu pod sudskim nadzorom te da ih se nakon povratka u Europu po potrebi drži u pritvoru sve do početka propisnog postupka kaznenog progona;

Isto tako, Parlament naglašava potrebu za obevznim i učinkovitim provjerama na vanjskim granicama za ljude koji se vraćaju u EU. EP traži bržu razmjenu podataka između nacionalnih tijela za provedbu zakona i EUROPOL-a, kako bi se bolje otkrivali i pratili teroristički osumnjičenici. Zastupnici također pozvaju zemlje članice da bolje koriste druge alate, poput Schengenskog informacijskog sustava.

Zastupnici Europskog parlamenta naglasili su svoju predanost prilikom izrade ugovora o evidenciji podataka o putnicima (PNR) do kraja 2015. Međutim, naglašavaju i to da je EU PNR samo jedan od alata u borbi protiv terorizma i da je sveobuhvatna protuteroristička strategija obavezna.

Strani borci će razmisliti dva puta

Parlament također predlaže zaplijenu putovnice i zamrzavanje svih financijskih izvora kako bi se potencijalne strane borce spriječilo da napuste EU. Ove preventivne mjere bi trebale biti poduzete zajedno s popratnim sustavima poput “hotline” broja, odnosno telefonske linije na kojoj obitelji i prijatelji mogu brzo dobiti pomoć ukoliko se boje da bi netko iz njihove blizine mogao biti radikaliziran i učlaniti se u neku terorističku organizaciju.

Sprečavanje širenja nasilnog ekstremizma na internetu i u zatvorima

Članovi Europskog parlamenta predlažu i razdvajanje radikaliziranih zatvorenika kako bi se spriječila situacija u kojoj bi zatvor služio kao mjesto za širenje radikalnog i nasilnog ekstremizma. U cilju sprečavanja širenja poruka mržnje i veličanja terorizma na internetu, Europski parlament smatra kako bi ilegalni sadržaj koji širi nasilni ekstremizam trebao biti u kratkom vremenskom roku izbrisan, ali da bi se pritom trebalo obratiti pažnju i na temeljna ljudska prava. Zastupnici smatraju da kompanije i pružatelji usluga na internetu i društvenim mrežama imaju zakonsku odgovornost surađivati s tijelima država članica uklanjanjem svih nezakonitih sadržaja kojima se širi nasilni ekstremizam, te države članice trebaju razmotriti sudske postupke, uključujući kazneni progon, protiv poduzeća i pružatelja usluga na internetu i društvenim mrežama koji odbiju postupiti u skladu sa sudskim nalogom da uklone nezakoniti sadržaj ili sadržaj kojim se veliča terorizam sa svojih internetskih platformi. U takvim slučajevima odgovorne treba izvesti pred sud.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


osam − = 7

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>