Dom / EKO/OKOLIŠ / Provedba programa rada za 2015.: Komisija povlači prijedloge blokirane u Parlamentu i Vijeću
2952433208_a90f7de833_z

Provedba programa rada za 2015.: Komisija povlači prijedloge blokirane u Parlamentu i Vijeću

Kao što je predviđeno programom rada za 2015., Komisija je danas odlučila povući dva zakonodavna prijedloga o kojima suzakonodavci nisu na vrijeme uspjeli postići politički dogovor te ih zamijeniti novim inicijativama u programu rada za 2016. Komisija je potvrdila i da će nastaviti surađivati sa suzakonodavcima na postizanju dogovora o trećem prijedlogu o kojem je politička rasprava znatno napredovala.

Kolegij je raspravljao o napretku u postupku o trima zakonodavnim prijedlozima za koje se u programu rada za 2015. predviđa povlačenje ako suzakonodavci ne postignu dogovor u roku od šest mjeseci. Vijeće je zaključilo da nije izgledan napredak u postupku o prijedlogu Direktive o rodiljnom dopustu. Malo je vjerojatno da bi prijedlog Direktive o satelitskim podacima o promatranju Zemlje mogao biti donesen u obliku kojim bi se ispunili ciljevi povezani s unutarnjim tržištem. Komisija će sada službeno potvrditi Europskom parlamentu i Vijeću da namjerava povući te prijedloge te će predložiti nove inicijative kojima se njihovi ciljevi nastoje ostvariti na učinkovitiji način.
Ostvaren je velik pomak u raspravi o prijedlogu Uredbe o ekološkoj proizvodnji i označivanju ekoloških proizvoda pa je Komisija odlučila nastaviti s tim postupkom.
Rodiljni dopust
Direktivu o rodiljnom dopustu Europska komisija predložila je 2008., ali suzakonodavci dosad nisu postigli dogovor. Prije nego što je Komisija predstavila svoj program rada za 2015. Parlament je pokazao političku volju za nastavak pregovora pa je Komisija pristala produljiti rok za šest mjeseci prije povlačenja prijedloga. Komisija je intenzivno nastojala pokrenuti pregovore s mrtve točke te je u nekoliko navrata tražila da Vijeće ponovno otvori raspravu s Parlamentom, koji je izrazio spremnost na pronalazak kompromisa. Međutim, latvijsko predsjedništvo Vijeća izvijestilo je Komisiju da dogovor nije izvjestan te je potaknulo Komisiju da povuče prijedlog.
Povlačenjem prijedloga Komisija želi riješiti pat-poziciju te otvoriti put za dogovor o novoj inicijativi koja može dovesti do stvarnih poboljšanja u životima zaposlenih roditelja i skrbnika te čiji je cilj bolje uskladiti profesionalni i privatni život, olakšati ženama sudjelovanje na tržištu rada te pružiti minimalnu zaštitu majkama. Prije nego što povlačenje stupi na snagu, Komisija će iznijeti ideje za novi pristup u obliku plana za novu inicijativu koji će biti uvršten u program rada Komisije za 2016. (IP/15/5287).
Širenje satelitskih podataka o promatranju Zemlje
Prijedlogom Direktive nastoji se osigurati pravilno funkcioniranje unutarnjeg tržišta za podatke o promatranju Zemlje kojim bi se omogućilo slobodno kruženje odobrenih satelitskih podataka visoke rezolucije. Iz dosadašnjih je rasprava o tom prijedlogu vidljivo da se stajališta uvelike razlikuju, djelomično zbog činjenice što trenutačno samo pet država članica na svojem državnom području ima pružatelja satelitskih podataka. Mnoge od njih zabrinute su zbog sigurnosnih implikacija prijedloga. Unatoč intenzivnoj komunikaciji Komisije s Vijećem i Europskim parlamentom, postalo je jasno da bi približavanje stajališta iziskivalo bitne izmjene što bi utjecalo na ciljeve izvornog prijedloga. Komisija će stoga povući svoj prijedlog te predstaviti novu inicijativu, koja će biti uvrštena u program rada Komisije za 2016.
Ekološka proizvodnja i označivanje ekoloških proizvoda
Iako u roku od šest mjeseci nije postignut dogovor ni o ovom prijedlogu, suzakonodavci su ostvarili znatan napredak te rade na sklapanju dogovora. Vijeće je 16. lipnja nakon intenzivnih priprema donijelo opći pristup, a Europski parlament je 7. svibnja podnio nacrt izvješća. Očekuje se da će trostrana rasprava u cilju postizanja kompromisa među institucijama započeti za vrijeme luksemburškog predsjedništva. Komisija je stoga odlučila nastaviti s ovim postupkom te poduprijeti suzakonodavce u njihovu radu.

Kontekst
U Prilogu II. programu rada za 2015. Komisija je popisala 80 prijedloga u postupku koji će biti povučeni ili izmijenjeni u skladu s načelima političkog diskontinuiteta.
Od tih 80 prijedloga, njih 73 treba povući, tri će biti povučena ako se ne postigne dogovor u idućih šest mjeseci, tri će biti izmijenjena, a jedan će biti procijenjen.
Kolegij je 25. veljače potvrdio povlačenje 73 zakonodavna prijedloga u postupku. Prijedlozi su službeno povučeni 7. ožujka u Službenom listu Europske unije.
Komisija je danas pregledala tri prijedloga s klauzulom o vremenskom ograničenju od šest mjeseci i odlučila povući dva od tih prijedloga. Odluka će biti objavljena u Službenom listu Europske unije u propisanom roku.

Ivica

Nezabudni pozrieť

EP Plenary session - COP15 to the Convention on Biological Diversity (Kunming 2020)

Parlament podržava Europski zeleni plan i zalaže se za još ambicioznije planove

• Zastupnici pozdravljaju plan EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. • Stoga je do 2030. ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× pet = 25

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>