Dom / POLITIKA / Europski parlament: Obavijest o plenarnoj sjednici, 14. do 17. siječnja, Strasbourg
Stockshot of the hemicycle of the European Parliament in Strasbourg
Stockshot of the hemicycle of the European Parliament in Strasbourg

Europski parlament: Obavijest o plenarnoj sjednici, 14. do 17. siječnja, Strasbourg

Rasprava o budućnosti Europe sa španjolskim premijerom Sánchezom

Zastupnici će sa španjolskim premijerom Pedrom Sánchezom te s potpredsjednkom Komisije Fransom Timmermansom raspravljati o budućnosti Europe, u srijedu u 10.00 sati.

Riječ je o petnaestoj u nizu rasprava između europarlamentaraca i šefova EU država ili vlada.

Doznajte više o prethodnim raspravama ovdje.

Sánchez je rođen 1972., a premijersku dužnost preuzeo je u lipnju 2018. nakon što je izglasano nepovjerenje Vladi koju je predvodio Mariano Rajoy.

Konferencija za medije predsjednika EP-a Tajanija i premijera Sáncheza bit će u 12:30.

Premijer Finske Juha Sipilä obratit će se zastupnicima na mini-plenarnoj sjednici u Bruxellesu, a talijanski premijer Giuseppe Conte na sjednici u veljači u Strasbourgu.

DODATNE INFORMACIJE:

Rasprava: srijeda, 16. siječnja u 10:00

 

Rasprava o Brexitu, nakon glasovanja u Donjem domu britanskog parlamenta 

U srijedu u 8:30 zastupnici će raspravljati o trenutačnoj situaciji u postupku povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, dan nakon važnog glasovanja u Donjem domu britanskog parlamenta.

Predviđeno je da rasprava traje 90 minuta. Po jedan europarlamentarac govorit će u ime klubova zastupnika, a očekuju se i istupi članova EP-ove skupine za Brexit.

 

Osvrt na austrijsko predsjedanje i rasprava o prioritetima rumunjskog predsjedanja u utorak 

Zastupnici će s premijerkom Dăncilom od 15:00 sati razmotriti prioritete rumunjskog predsjedanja, a prethodno tijekom jutra održat će raspravu s austrijskim kancelarom Kurzom.

U raspravi s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom u 10:30 zastupnici i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker analizirat će postignuća Beča tijekom šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a. Raspravljat će i o napretku o pregovorima o novom višegodišnjem proračunu EU-a.

Rumunjska premijera Vasilica Viorica Dăncilă u 15:00 sati će predstaviti prioritete šestomjesečnog predsjedanja Rumunjske. Fokus je na koheziji i zajedničkim vrijednostima, sigurnosti, te jačanju Europe kao globalnog igrača.

Konferencija za medije predsjednika EP-a A. Tajanija i premijerke Dăncile očekuje se u 17:00 sati.

Mjesec dana prije nego Rumunjska prepusti predsjedanje Vijećem EU-a Finskoj, od 23. do 26. svibnja, održat će se europski izbori.

DODATNE INFORMACIJE:

Konferencija za medije: utorak, 15. siječnja u 17:00 sati – predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i premijerka Viorica Dăncilă.

 

Rasprava zastupnika o EU summitu, reformi EU sustava azila te migracijskoj politici 

Zastupnici će u utorak ujutro razmotriti rezultate EU sastanka na vrhu 13.-14. prosinca, a nakon toga će raspravljati o reformi EU sustava azila i migracijskoj politici.

Glavne teme dnevnoga reda sastanka šefova europskih država i vlada 13. i 14. prosinca 2018. u Bruxellesu bile su: višegodišnji EU proračun, vanjski odnosi, migracije, te jedinstveno tržište. Odvojeni sastanak 13. prosinca u formatu EU27 članica, bio je posvećen Brexitu.

 

Reforma EU sustava azila i migracijska politika

U fokusu rasprave s Vijećem i Komisijom bit će zastoj u procesu reforme zajedničkog sustava azila, pogotovo nedostatak napretka u ažuriranju Dublinske uredbe.

Razmotrit će se i pitanje upravljanja migracijskim tokovima u Europi, te problematika podijele zajedničke odgovornosti između EU članica, u kontekstu aktualnih događaja na Sredozemlju i odluke nekih zemalja o zabrani iskrcavanja spašenih migranata i tražitelja azila na njihovom teritoriju.

DODATNE INFORMACIJE:

Rasprava: utorak, 15. siječnja

Postupak: rasprava bez rezolucije

 

Pesticidi: nacrt za bolji EU postupak odobravanja

Namjera je kroz veću transparentnost i odgovornost jačati povjerenje u postupak odobravanja pesticida u EU-u. Glasovanje je na rasporedu u srijedu.

Među brojnim prijedlozima, u izvješću posebnog odbora za pesticide ističe se kako bi javnost trebala imati pristup studijama na temelju kojih se autorizira uporaba nekog pesticida, kao i uvid u podatke i informacije vezane uz analizu primjene pesticida.

Zastupnici upozoravaju na činjenicu da se praksa prema kojoj podnositelj zahtjeva ima pravo birati koja će država članica dati izvješće o aktivnoj supstanci Europskoj agenciji za hranu (EFSA-i) smatra nedovoljno transparentnom i podložnom sukobu interesa.

DODATNE INFORMACIJE:
Rasprava: ponedjeljak, 14. siječnja

Glasovanje: srijeda 15. siječnja

Konferencija za medije: srijeda, 16. siječnja u 14:30

 

Članicama koje ugrožavaju vladavinu prava prijeti gubitak EU novca 

Zastupnici će raspraviti, a potom i glasovati o mogućem zamrzavanju EU isplata članicama koje se miješaju u pravosuđe ili se ne bore protiv prijevara i korupcije.

Ako Europska komisija utvrdi da je zbog općenitih nedostataka u vladavini prava u nekoj EU članici ugroženo upravljanje EU fondovima, moći će predložiti mjere u rasponu od smanjenja predfinanciranja do suspenzije isplata iz EU proračuna. Europski parlament i EU ministri trebali bi prethodno odobriti takvu odluku Komisije.

Odbori za proračun i za proračunski nadzor podupiru ovaj prijedlog Komisije, ali i predlažu i nadopune kako bi se osiguralo da – u slučajevima suspenzije EU fondova – vlade u članicama podmire isplate prema konačnim korisnicima, poput istraživača ili udruga civilnog društva.

 

Promicanje demokracije, vladavine prava i temeljnih prava

Zastupnici će raspraviti i glasovati o povećanju financiranja za Program prava i vrijednosti u razdoblju od 2021. do 2027. do 1.834 milijarde eura, što je gotovo triput više nego što predlaže Europska komisija (642 milijuna eura). Novac bi bio usmjeren na promicanje demokracije, vladavine prava i temeljnih prava diljem Europske unije, kroz potporu udrugama civilnoga društva aktivnim upravo u tom području.

Zastupnici u Odboru za građanske slobode u prijedlog su dodali i odredbu da EU članice protiv kojih je pokrenut postupak vladavine prava mogu izgubiti mogućnost samostalnog upravljanja EU fondovima alociranim upravu u tu svrhu. Zastpunici zagovaraju i uvođenje hitne procedure za dodjelu fondova za potporu demokratskom dijalogu u državama članicama u kojima su ugrožene temeljne EU vrijednosti.

DODATNE INFORMACIJE:
Rasprava: srijeda, 16. siječnja

Glasovanje: četvrtak, 17. siječnja

 

InvestEU program: novi poticaj za radna mjesta, rast i ulaganja 

Zastupnici bi trebali odobriti novi EU program potpore ulaganjima i pristupu financiranju za razdoblje 2021. do 2027. Cilj je potaknuti investicije od gotovo 700 milijardi eura.

InvestEU program funkcionirao bi kao poticaj za ulaganja koja bi inače bila teško provediva. Riječ je o programu koji će zamijeniti aktualni Europski fond za strateška ulaganja (EFSI), uspostavljen nakon financijske krize.

Zastupnici namjeravaju poboljšati Komisijin prijedlog Programa: 38 milijardi eura za jamstva, podignuti na 40.8 milijardi eura, kako bi se potaknule investicije vrijedne 698 milijardi, te uvesti nove ciljeve poput zapošljavanja i zaštite klime, jačanjem odgovornosti i upravljanja programom.

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije nakon glasovanja u Odboru za proračun i Odboru za ekonomske i monetarne poslove.

Na internetskoj stranici InvestEU programamožete pronaći primjere projekata realiziranih uz EU potporu.

DODATNE INFORMACIJE:

Rasprava: utorak, 15. siječnja

Glasovanje: 16. siječnja

 

Obilježavanje 20 godina eura na plenarnoj sjednici 

  1. siječnja 1999. uveden je euro. Na prigodnoj svečanosti u utorak u 11:30 obilježit će se 20 godina postojanja zajedničke valute. 

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani otvorit će svečanost, a nakon njega govore će održati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, Europske središnje banke Mario Draghi, Eurogrupe Mario Centeno, predsjednik Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku EP-a Roberto Gualtieri, te bivši predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet.

U Europskom parlamentu u Strasbourgu također će biti postavljena izložba o euru.

 

Zastupnici u raspravi s Draghijem o aktivnostima Europske središnje banke

Zastupnici će u utorak poslijepodne tijekom rasprave s predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem raspraviti prioritete rada Banke.

Dan nakon rasprave, u srijedu, europarlamentarci će glasovati o rezoluciji koja analizira rad Europske središnje banke tijekom 2018. te navodi aktivnosti u 2019.

DODATNE INFORMACIJE

Rasprava: utorak, 15. siječnja

Glasovanje: 16. siječnja

 

Carinske povlastice kao pomoć razvoju Zapadne Sahare

Prijedlog manjih carina za područje Zapadne Sahare – na razini onih za Maroko – bit će stavljen na glasovanje u srijedu.

Odbor za međunarodnu trgovinu dao je zeleno svijetlo za proširenje povlaštenih carina na područje Zapadne Sahare, nakon što su Europska komisija i Maroko usuglasili mehanizam koji pomaže odrediti podrijetlo izvezenog proizvoda..

Odbor je dao potporu proširenju povlaštenih carina u svrhu pomoći razvoja regije i političkog rješenja o statusu Zapadne Sahare.

Na plenarnoj sjednici najprije će se glasovati o tome hoće li se tražiti mišljenje Europskog suda pravde o usklađenosti Sporazuma s ugovorima EU-a. Ako je odgovor pozitivan, na idućoj plenarnoj sjednici glasovati će se o suglasnosti EP-a za prihvaćanje Sporazuma i rezolucije.

Kontekst

Europska komisija liberalizirala je trgovinu s Marokom 2013. no odluka je završila na sudu, budući da se odnosila i na sporno područje Zapadne Sahare. Europski sud pravde je u prosincu 2016. odlučio da trgovinski sporazum ne može pokrivati područje Zapadne Sahare bez prethodnog pristanka stanovnika te regije te da sporazum mora eksplicitno u tekstu spominjati ime regije.

DODATNE INFORMACIJE

Glasovanje: srijeda, 16. siječnja

 

Prava žena, vladavina prava, govor mržnje: zastupnici analiziraju temeljna prava u EU 

Zastupnici će razmotriti stanje u području temeljnih prava u EU u 2017., ukazati na kršenja prava žena, vladavine prava te porast govora mržnje.

Nacrt teksta – o kojem će se raspravljati u srijedu poslijepodne, te potom odmah i glasovati – osuđuje rodno nasilje i upozorava na stalnu diskriminaciju žena u Europi. Izražava se žaljenje što EU institucije nisu učinkovite u zaštiti vladavine prava i europskih vrijednosti.

Zastupnici su također zabrinuti sve većim ograničenjima slobode govora i okupljanja. Ističu potrebu borbe protiv govora mržnje, porasta antisemitizma i islamofobije, kao i protiv uporne stigmatizacije LGBTI ljudi u EU-u.

DODATNE INFORMACIJE

Rasprava: srijeda, 16. siječanj

Glasovanje: srijeda, 16. siječanj

 

Eurozastupnici žele ubrzati mobilnost bez vozača u EU 

Kako bi potaknula inovacije i prelazak na autonomna prijevozna sredstva, EU bi trebala ubrzati svoj napredak u pogledu tehničkog usklađivanja i pravila o sigurnosti i odgovornosti.

U nacrtu rezolucije koja će biti stavljena na glasovanje u utorak također se poziva Europsku komisiju da osigura dovoljnu potporu europskoj industriji za razvoj i ulaganje u povezane i automatizirane sustave mobilnosti – bilo na cesti, željeznici, u zraku ili na vodi.

DODATNE INFORMACIJE

Rasprava:  Ponedjeljak, 14. siječanj

Glasovanje:  Utorak, 15. siječanj

 

Eurozastupnici žele više ulagati u buduće generacije EU-a

Zastupnici će u srijedu glasovati o povećanju Europskog socijalnog fonda plus (ESF +) u kojem će mladi i djeca postati glavni korisnici.

Odbor za zapošljavanje predlaže povećanje sredstava ESF+ u dugoročnom proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine za približno 19% u usporedbi s prijedlogom Europske komisije (s približno 89,6 milijardi eura na približno 106,8 milijardi eura u 2018. godini), od čega će države članice zajednički će upravljati s 105,7 milijardi eura.

Zastupnici Europskog parlamenta žele vidjeti više resursa posvećenih zapošljavanju mladih i žele osigurati jednake mogućnosti za djecu u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti.

Kontekst

Europski socijalni fond u građane ulaže više od 60 godina. On pridonosi socijalnoj uključenosti, mogućnostima zapošljavanja, borbi protiv siromaštva, obrazovanju, vještinama i zapošljivosti mladih, kao i u stvaranju boljih životnih uvjeta, zdravlju i građenju pravednijih društava. Pojedinačni projekti i programi moraju doprinijeti poboljšanju ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije.

DODATNE INFORMACIJE

Rasprava:  Utorak, 15. siječanj

Glasovanje:  Srijeda, 16. siječanj

 

Europski fond za tranziciju podržat će radnike koji su postali višak 

Eurozastupnici će u srijedu glasovati o reviziji Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji, koji će podržati radnike otpuštene zbog globalizacije, tehnoloških ili ekoloških promjena.

Odbor za zapošljavanje želi da se fond počne baviti i negativnim učincima globalizacije i tehnoloških tranzicija poput digitalizacije, automatizacije i prijelaza na gospodarstvo koje učinkovito koristi resurse.

Osim toga, zastupnici u Europskom parlamentu trebali bi sniziti prag prihvatljivosti, postavljajući ga na 200 izgubljenih radnih mjesta. Također žele promijeniti naziv fonda iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji u Europski fond za tranziciju (EFT).

DODATNE INFORMACIJE

Rasprava:  Utorak, 15. siječanj

Glasovanje:  Srijeda, 16. Siječanj

 

Izazovi višestruke integracije u EU 

Parlament se namjerava usprotiviti ‘Europe à la carte’ i drugorazrednom članstvu u rezoluciji koja će se staviti na glasovanje u četvrtak.

Zastupnici će razmotriti različite razine europskih integracija među državama članicama, koje se obično nazivaju „Europa a la carte“, „promjenjiva geometrija“, „Europa aa više brzina“ ili „članstvo prve i druge klase“. Namjeravaju postaviti preduvjete, tako da diferencijacija služi europskom projektu, umjesto da ga ugrožava.

Vjerojatno će usvojiti preporuke za svaku buduću izmjenu ugovora s ciljem “uspostavljanja reda” u sadašnjem procesu diferencijacije i pozvati na okončanje prakse trajnog isključivanja iz prava EU.

Zastupnici Europskog parlamenta postavili su pitanje izazova diferencirane integracije u sklopu šire rasprave o budućnosti Europe.

Kontekst

Integriranje u EU može varirati tempom, teritorijalnim opsegom i stupnjem i može zakonski imati različite oblike:

  • pojačana suradnja između skupine zemalja (primjerice u zakonu o razvodu)
  • stalna strukturirana suradnja (u sigurnosti i obrani)
  • nekoliko je zemalja pregovaralo o trajnom izuzeću od zakonodavstva EU-a (primjerice, Danska se isključila iz eura i schengenskog sustava)
  • prijelazne mjere koje se primjenjuju na nove države članice (Mehanizam za suradnju i provjeru ili privremeno odstupanje).

Kako se percipira diferencijacija značajno ovisi o nacionalnom kontekstu. Može biti pozitivno, ako se promatra kao prilika za brži napredak u produbljivanju integracije, ili negativno, ako se promatra kao put prema stvaranju članstva prve i druge klase.

DODATNE INFORMACIJE

Rasprava:  Četvrtak, 17. siječnja

Glasovanje: Četvrtak, 17. Siječnja

 

Rezolucije o ljudskim pravima i demokraciji  

Parlament će održati hitne rasprave o sljedećim temama o ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava u četvrtak, 17. siječnja, oko 09.00 sati, s glasovima koji slijede u 12.00 sati.

  • Situacija u Togu
  • Azerbajdžan, osobito slučaj Mehmana Huseynova
  • Sudan

DODATNE INFORMACIJE

Rasprava:  Četvrtak, 17. siječnja

Glasovanje: Četvrtak, 17. siječnja

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× 8 = četrdeset

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>