Dom / EKO/OKOLIŠ / Ekološka proizvodnja i označavanje ekoloških proizvoda
Fennel for sale in an organic food shop
Fennel for sale in an organic food shop

Ekološka proizvodnja i označavanje ekoloških proizvoda

Europski parlament u četvrtak je usvojio nova pravila koja potiču ekološku proizvodnju i koja će osigurati prodaju jedino visokokvalitetne organske hrane u EU-u.

 

Nove mjere uključuju:

 

Osiguranje visokokvalitetne organske hrane

 

  • Strože provjere duž opskrbnog lanca. Zahvaljujući inzistiranju Parlamenta, provjere će se provoditi na licu mjesta i za sve operatere, barem jednom godišnje ili jednom u dvije godine ako se u prethodne tri godine ne utvrdi prijevara.
  • Uvoz u skladu s EU standardima.  Trenutna pravila „ekvivalentnosti“ koja zahtijevaju od zemalja izvan EU-a da se pridržavaju sličnih ali ne i identičnih standarda bit će ukinuta u roku od pet godina.

Poticanje proizvodnje organske hrane u EU-u

 

  • Povećanje opskrbe organskim sjemenkama i životinjama kako bi se zadovoljile potrebe ekoloških proizvođača: odstupanja koja dopuštaju korištenje konvencionalnih sjemenki i životinja u ekološkoj proizvodnji trebala bi do 2035. godine prestati važiti.
  • Mješovite farme, tj. one koje proizvode i konvencionalnu i organsku hranu, i dalje će moći raditi na taj način, pod uvjetom da su dvije poljoprivredne aktivnosti jasno i učinkovito razdvojene.
  • Lakše certificiranje za male poljoprivrednike: omogućit će se grupno certificiranje malim proizvođačima kako bi uštedjeli vrijeme i novac prilikom prelaska na ekološku proizvodnju.

Izbjegavanje kontaminacije kemijskim pesticidima ili umjetnim gnojivima

 

  • Mjere predostrožnosti: poljoprivrednici i drugi operateri u lancu opskrbe hranom dužni su primjenjivati ​​niz novih mjera u svrhu izbjegavanja kontaminacije: ako se sumnja u postojanje nedopuštenog pesticida ili gnojiva, konačni proizvod ne smije nositi organsku oznaku do daljnjeg ispitivanja; ako je kontaminacija namjerna ili ako operater nije primijenio mjere predostrožnosti, proizvod će izgubiti organski status.
  • Države članice koje trenutno primjenjuju pragove za nedopuštene tvari u organskoj hrani, kao što su pesticidi, mogu nastaviti s tom praksom, ako dopuštaju drugim članicama EU-a  da organska hrana, koja udovoljava EU pravilima, dođe na njihovo tržište.

 

Sljedeći korak

 

Vijeće ministara EU-a mora formalno odobriti usuglašeni tekst prije nego što stupi na snagu. Zakon će se primjenjivati od 1. siječnja 2021. godine.

 

Citati

 

„U skladu s aktualnim trendovima zdrave prehrane i življenja, potražnja za ekološkim proizvodima u Hrvatskoj raste, ali raste i broj proizvođača koji se tako registriraju. Stoga je važno regulirati označavanje eko proizvoda, ali i informirati potrošače, kako bi sami mogli procijeniti porijeklo i kvalitetu proizvoda koje koriste,“ naglasila Dubravka Šuica.

 

„Kompromis koji je postignut korak je naprijed jer bi bez donošenja Uredbe nastao pravni vakuum u kojem hrvatski proizvođači koji proizvode visoko kvalitetnu hranu i proizvode ne bi bili u mogućnosti iskoristiti u potpunosti svoje prednosti. Uredbom su poboljšana pravila za uvoz i izvoz te za certifikaciju i kontrolu ekoloških proizvoda,“ rekla je Marijana Petir.

 

„Mali zeleni list sa zvjezdicama na etiketi proizvodu značajno diže cijenu. Građani koji su spremni izdvojiti dvostruko više novaca za ekološku hranu moraju znati da im EU tom oznakom garantira kako je ona stvarno uzgojena organski. Neki kupuju „eko“ radi životnog stila, a neki radi zdravstvenog stanja. Varanje takvih ljudi je ravno trovanju i zato snažno podržavam nova EU pravila,“ poručila je Biljana Borzan.

 

„Podržavam ovu Uredbu koja bi trebala pridonijeti ponovnom povezivanju poljoprivrednika i potrošača u EU, s pomoću neposredne trgovine u kratkim prehrambenim lancima. Naši potrošači moraju znati što kupuju i konzumiraju, a ekološka je proizvodnja vjerodostojna jedino uz učinkovite provjere i kontrole. Hrvatska je postala jedinstvena upravo po svom GMO free statusu i primjer je mnogim drugim državama, zbog čega je naš interes da takav status zadržimo!” rekao je Tonino Picula.

„Danas, kada govorimo o 27 milijarda eura vrijednom tržištu bio proizvoda, svjesni smo da će ono i dalje rasti.  Naša je zadaća da bio proizvodnju, koja je budućnost europske poljoprivrede, pretvorimo u zajednički uspjeh. Smatram da upravo bio proizvodnja i zemljopisno podrijetlo proizvoda  trebaju biti jedan od stupova Zajedničke poljoprivredne politika EU-a. U proizvodnji bio proizvoda i proizvoda sa zaštićenim podrijetlom je najveća šansa EU poljoprivrede na svjetskom tržištu hrane.” rekao je Ivan Jakovčić.

Poveznice

europskeno1

Nezabudni pozrieť

EP Plenary session - COP15 to the Convention on Biological Diversity (Kunming 2020)

Parlament podržava Europski zeleni plan i zalaže se za još ambicioznije planove

• Zastupnici pozdravljaju plan EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. • Stoga je do 2030. ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


+ četiri = 6

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>