Dom / POLITIKA / Povratak ka Schengenu
logo2

Povratak ka Schengenu

Komisija je predložila da se produže kontrole na nekim unutarnjim granicama schengena i to prevashodno Njemačke, Austrije, Švedske, Danske i Norveške za razdoblje od najviše šest mjeseci.

Prvi potpredsjednik Komisije, Frans Timmermans je rekao: ” Grčke vlasti su dostavile ogroman napor i postoji stvaran napredak na terenu. Osim toga, sporazumom izmeďu EU i Turske dramatično je smanjen dolazak imigranata u Grčku međutim još uvijek postoji značajan migracijski pritisak na naše vanjske granice, a veliki broj migranata je trenutno prisutno u Grčkoj. Stoga, dok god postoje ozbiljni problemi u upravljanju vanjskih granica treba poduzeti određene mjere ka kontroli unutarnjih granica. Imamo jasan plan za povratak na normalno funkcioniranje schengenske zone do studenog. Čuvamo Schengen primjenom Schengena.
Povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos je rekao: “Schengen je jedno od najvećih postignuća Europske unije, a naš krajnji krajnji cilj je povratak u normalu. U međuvremenu se i dalje suočavamo sa nedostacima na vanjskim granicama a to zahtijeva od nas privremene korake oko kontrole unutarnjih granica. Grčka kao i zemlje na trasi zapadnog Balkana još uvijek imaju kod sebe veliki broj tražitelja azila i ilegalnih migranata. Grčka je postigla značajan napredak, te je na pravom putu i Europska komisija kontinuirano pruža sveobuhvatnu podršku grčkim vlastima.

Naime, Komisija predlaže  da 5 zemalja produže sljedeće unutarnje granične kontrole za daljnje razdoblje od šest mjeseci:
Austrija na Madjarskoj-Austrijskoj kopnenoj granici i na Slovensko-Austrijskoj kopnenoj granici;

Njemačka na granici Njemačke i Austrije;

Danska u danskim lukams s brodskim vezama ka Njemačkoj i na Dansko-Njemačkoj kopnenoj granici;

Švedska u švedskim lukama u regijonu Jug i Zapad i na Øresund mostu;

Norveška u norveškim lukama s brodskim vezama ka Danskoj, Njemačkoj i Švedskoj.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


sedam × = 49

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>