Dom / POLITIKA / Godina pred Europskim parlamentom
europarlament
PHOTO: European Parliament

Godina pred Europskim parlamentom

Godina je počela, a Europski parlament pred sobom ima novi niz zadataka, kao i brojne već poznate teme uključujući upravljanje imigracijom te obaveze vezane uz klimatske promjene. Jačanje agencija za borbu protiv terorizma, pravednije oporezivanje tvrtki te bolja zaštita digitalnih podataka također su visoko na popisu prioriteta. Evo pregleda glavnih tema koje nas očekuju u 2016.

Migracije

Dolazak stotina tisuća imigranata veliki je izazov pred Europskom unijom. Parlament će glasovati o prijedlogu iz Komisije o stalnom mehanizmu premještanja tražitelja azila što bi trebalo olakšati pritisak na zemlje ulaska te o postavljanju nove agencije EU-a s većim ovlastima upravljanja granicama.

Uz to, zastupnici će glasovati o zajedničkom popisu sigurnih zemalja podrijetla imigranata, što bi trebao pomoći pri ubrzavanju rješavanja zahtijeva za azilom.

Sigurnost i privatnost

Teroristički napadi u 2015. potaknuli su korištenje podataka o putnicima u zračnom prometu kako bi se brže pronalazili osumnjičeni. Zastupnici i vlade EU-a postigli su načelni dogovor u prosincu 2015. te će se uskoro o tom očitovati plenarna sjednica.

Mjere za jačanje ovlasti Europola u borbi protiv terorizma načelno su dogovorene između parlamenta i vlada te se očekuje kako će biti na dnevnom redu plenarne sjednice ovog proljeća.

Parlament već godinama radi na novim pravilima o zaštiti podataka, a dogovor s Vijećem načelno je postignut u prosincu. Očekuje se kako će se uskoro privesti kraju te da će korisnici interneta imati zahvaljujući tome bolju zaštiti svojih informacija.

Oporezivanje i klima

Korporativno oporezivanje treba se promijeniti kako bi multinacionalne tvrtke plaćale porez u državama gdje zarađuju novac, smatraju zastupnici. Drugi posebni odbor o poreznim odlukama pratit će rad na tom području kroz cijelu godinu.

Drugi će odbor pobliže istražiti skandal lažiranja razina štetnih ispušnih plinova iz vozila.

Ovo će također biti godina u kojoj će EU morati značajno raditi na mjerama za borbu protiv klimatskih promjena nakon dogovora u Parizu koji postavlja ciljeve za smanjenje stakleničkih plinova nakon 2020. Parlament će glasovati o reformi trgovine dozvola za emisije te o novim pravilima za cestovna vozila.

Ostalo

Zastupnici zagovaraju stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta u Europi, vezano uz što će glasovati   siječnju po vlastitoj inicijativi. Budući međunarodni sporazumi, uključujući o trgovini uslugama te transatlantskoj trgovini nastavit će privlačiti pažnju. Parlament će također biti uključen u promociju kružnog gospodarstva te izgradnju energetske unije s pouzdanim dobavljačima energenata.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× devet = 45

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>