Dom / POLITIKA / Tjedna najava od 28. siječnja do 3. veljače Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj
EP buildings
PHOTO © European Union

Tjedna najava od 28. siječnja do 3. veljače Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj

MINI PLENARNA SJEDNICA

 

Dan sjećanja na holokaust

Parlament će u srijedu u 15.00 održati međunarodnu ceremoniju sjećanja na holokaust. Predsjednik EP-a Tajani otvorit će svečanu sjednicu, nakon čega slijedi govor Charlotte Knobloch, bivše predsjednice Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj te bivše potpredsjednice Europskog židovskog kongresa i Svjetskog židovskog kongresa.

 

Brexit

Parlament će raspravljati o stanju u vezi s Brexitom, nakon glasovanja u Donjem domu Ujedinjenog Kraljevstva 29. siječnja. O odluci o točnom vremenu odlučuje se na početku sjednice.

 

Venezuela

Zastupnici Europskog parlamenta trebali bi procijeniti najnovija zbivanja u Venezueli i usvojiti rezoluciju o toj temi. Konačna odluka bit će donesena na otvaranju sjednice u srijedu.

 

Budućnost Europe / Juha Sipilä

Finski premijer Juha Sipilä raspravljat će o budućnosti Europe s članovima Europskog parlamenta u četvrtak ujutro. To će biti šesnaesta u nizu debata o budućnosti Europe između šefova država ili vlada EU i zastupnika u Europskom parlamentu. Predsjednik EP-a Antonio Tajani i premijer Sipilä održat će konferenciju za medije nakon rasprave.

 

Agresivni napadi na demokratski izabrane predstavnike

Nakon nedavnih napada u različitim državama članicama EU-a, kako verbalnih tako i fizičkih, zastupnici Europskog parlamenta raspravljat će u srijedu poslijepodne o tome kako se boriti protiv mržnje i fizičkog nasilja prema demokratski izabranim nositeljima mandata.

 

Rasprava o vladavini prava u Mađarskoj

Europski parlament je u rujnu prošle godine zatražio od država članica da u skladu s člankom 7 Ugovora o EU  utvrde postoji li doista opasnost sustavnog kršenja temeljnih EU vrijednosti u Mađarskoj. Europski zastupnici istaknuli su kako su, unatoč spremnosti mađarskih vlasti na raspravu o zakonitosti određenih mjera, izostali konkretni potez te da još postoje brojna problematična područja.

 

Preoblikovanje pravilnika EP-a

Kako bi se povećala transparentnost, Parlament će glasovati o nizu izmjena svojih internih pravila, kao što su reforma standarda ponašanja članica (uključujući pravila transparentnosti i mjere za sprečavanje uznemiravanja) ili parlamentarna pitanja i interpelacije. Ključni akteri uključeni u zakonodavni proces morali bi na internetu objavljivati informacije o svim sastancima s predstavnicima interesnih skupina koji su obuhvaćeni područjem registra transparentnosti.

 

 

RAD U ODBORIMA

 

Vizno izuzeće za građane Velike Britanije

Odbor za građanske slobode glasat će u utorak o novom zakonu kojim se Velika Britanija dodaje na popis zemalja čiji državljani ne trebaju vizu za ulazak u EU. Primjenjivat će se nakon što Velika Britanija postane zemlja koja nije članica EU-a i ako se građani EU-a koji putuju u Veliku Britaniju također oslobode viznog režima.

 

Mario Draghi

Odbor za ekonomska i monetarna pitanja sastat će se u ponedjeljak s predsjednikom Europske središnje banke Mariom Draghijem na redovnom monetarnom dijalogu kako bi razgovarali o aktivnostima ECB-a i napretku koji će se postići na području bankarske unije. Očekuje se da će to biti posljednji službeni posjet gospodina Draghija Parlamentu prije nego što njegov mandat prestane.

 

Predsjednikov dnevnik

Predsjednik EP-a Antonio Tajani održat će bilateralni sastanak s premijerom Finske Juha Sipiläom u četvrtak ujutro prije nego što se on obrati europskim zastupnicima.

 

Press briefing

Medijska služba EP-a održat će konferenciju za novinare o aktivnostima tjedna u ponedjeljak u 11.00 sati u prostorijama EP-a za konferencije za medije “Anna Politkovskaya”.

 

 

NAJAVA DOGAĐAJA

 

Međunarodna konferencija „Što je Europska unija?“ – Hrvatska zajednica županija

Ponedjeljak 4. veljače 2019. godine, hotel International (Miramarska 24, Zagreb) s početkom u 10 sati

 

Međunarodna konferencija „Što je Europska unija?“ dio je europskog projekta CROSS OVER kojemu je cilj potaknuti mlade na promišljanje o političkoj odgovornosti, kroz povećanje participacije na nadolazećim izborima za Europski parlament. Jedan od glavnih ciljeva projekta je osmisliti i građane, a prije svega mlade, potaknuti na aktivnosti koje će učinkovito riješiti nedostatak interesa mladih za sudjelovanje na izborima za Europski parlament.

 

Sudionici panel diskusija na konferenciji su predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk, predstavnici Ureda Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, Državnog izbornog povjerenstva, Europske komisije, Centra za empirijska politološka istraživanja, Mreže mladih Hrvatske, inicijative Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih, Agencije za mobilnost i programe Europske unije te Mreže udruga Zagor.

Konferenciju u sklopu međunarodnog projekta CROSS OVER organizira Hrvatska zajednica županija.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


jedan × = 9

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>