Dom / POLITIKA / DOGAĐAJI U ORGANIZACIJI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ
EP-080211B_PLENARY_2

DOGAĐAJI U ORGANIZACIJI UREDA EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ

Ponedjeljak, 17:00 sati, Kuća Europe

“Što Europa čini za mene? Budućnost poslovanja, digitalno tržište i EU”. Mladi poduzetnici, predstavnici domaćih uspješnih start-upova tvrtki Infobip, Deloitte, PWC, Bruketa&Žinić&Grey, RASCO raspravljat će kako Europska unija utječe na poslovanje i razvoj dinamičnog digitalnog društva. O mogućnostima koje u tom kontekstu nude EU fondovi govorit će europarlamentarka Marijana Petir (EPP). Detaljan program dostupan je ovdje.

Razmjena ideja na temu tehnologija i poslovanja važna je i u kontekstu predstojećih europskih izbora za koje se Europski parlament priprema kroz kampanju Ovaj put glasam.

 

RAD U ODBORIMA

 

Utorak

Odbor za ustavna pitanja rasprava o povlačenju Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije (članak 50. UEU-a). Sudjeluje koordinator EP-a za Brexit Guy Verhofstadt te članica parlamentarne Koordinacijske skupine za Brexit Danuta Hübner (EPP, Poljska) (15.00-16.30)

http://www.europarl.europa.eu/committees/hr/afco/home.html

 

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača – Javna rasprava: Harmonizacija kao princip za zakonodavstvu o jedinstvenom tržištu – ključ EU konkurentnosti. Na dva panela raspravljat će se o koristima harmonizacija nacionalnih pravila i mogućem budućem okviru usklađivanja EU jedinstvenog tržišta. Predstavnici poslovnog sektora, potrošača, EU vijeća i Europske komisije raspravljat će o smanjenju regulatornih prepreka, transparentnosti, privlačenju investicija i utrci na globalnom tržištu kroz harmonizaciju.  Program je dostupanovdje. (10:30-12:30)

http://www.europarl.europa.eu/committees/hr/imco/events-hearings.html?id=20190109CHE05561

 

Zaštita potrošača

U Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača glasovat će se o ažuriranim pravilima o zaštiti potrošača u EU. Dorada pokriva, između različitih pitanja, kazne za povrede, transparentnost internetskih tržnica (npr. ocjene i recenzije), zaštitu za potrošače koji koriste ‘besplatne’ digitalne usluge (npr. aplikacije, društveni mediji), prodaju na vratima, kao i dvostruku kvalitetu proizvoda. To je dio paketa „Novi dogovor za potrošače“.

 

Naknade za žrtve prometnih nesreća

Nova pravila osiguranja motornih vozila koja će bolje zaštititi žrtve prometnih nezgoda bit će stavljena na glasovanje u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Predložene odredbe odnose se na naknadu štete žrtvama u slučaju bankrota osiguravajućeg društva, minimalne iznose osiguranja, kao i provjere za borbu protiv neosiguranih vozača.

 

Reforma strukturne politike

U Odboru za regionalni razvoj glasovat će se o preispitivanju pravila i uvjeta za dobivanje financijske potpore iz glavnih fondova EU-a tijekom razdoblja od 2021. do 2027. godine. Glasovanje obuhvaća fondove EU-a za regionalni razvoj, socijalnu politiku, kohezijsku politiku, azil i migracije, unutarnju sigurnost i politiku upravljanja granicama, koje troše i kojima upravljaju države članice.

 

Ponovna uporaba vode u poljoprivredi

O zakonodavnom prijedlogu kojim se želi ublažiti nedostatak vode, u kontekstu prilagodbe klimatskim promjenama, povećanjem ponovnog korištenja vode za navodnjavanje u poljoprivredi glasovat će Odbor za okoliš i javno zdravstvo. Prijedlogom se nastoji osigurati sigurnost ponovnog korištenja vode postavljanjem standarda za njezinu kvalitetu.

 

Srijeda

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove – Glasovanje o stvaranju europske mreže časnika za vezu zaduženih za imigraciju (preinaka) – odluka o međuinstitucionalnim pregovorima i o sastavu pregovaračkog tima. (11.45 – 12.30)

http://www.europarl.europa.eu/committees/hr/libe/home.html

 

Odbor za prava žena i jednakost spolova – Položaj žena na zapadnom Balkanu – usvajanje prijedloga rezolucije – izvjestiteljica Biljana Borzan (S&D) (9:00-10:30)

http://www.europarl.europa.eu/committees/hr/femm/home.html

 

Dobrobit životinja

Nakon nedavnih medijskih izvješća o lošem postupanju sa životinjama u transportu, Odbor za poljoprivredu trebao bi pozvati države članice da bolje provode pravila EU-a, pravilno kažnjavaju prekršaje i traže načine za smanjenje vremena prijevoza. Prijevoz može biti vrlo stresan za životinje zbog ograničenog prostora, kao i ograničenog pristupa hrani i vodi, osobito na dugim putovanjima i za mlade životinje kao što su telad, janjad ili svinje.

 

Četvrtak

Sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Singapura

Odbor za međunarodnu trgovinu glasovat će o tome hoće li odobriti sporazum o slobodnoj trgovini sa Singapurom, kojim bi se okončale gotovo sve tarife na uvoz iz EU u zemlju. Prava intelektualnog vlasništva, pravila o podrijetlu i odredbe o održivom razvoju dio su paketa. Istodobno, odbor glasuje o rješavanju spora između ulagača i države dviju stranki.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× 9 = osamnaest

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>