Dom / POLITIKA / Plenarna sjednica u Strasbourgu, 10.-13. prosinca – izdvojeno
EP-080211B_PLENARY_2

Plenarna sjednica u Strasbourgu, 10.-13. prosinca – izdvojeno

Nagrada Saharov za 2018. Ukrajinski filmski redatelj Oleg Sentsov, trenutno zatvoren u Rusiji, bit će nagrađen Nagradom Saharov za slobodu misli. Nagradu će dodijeliti predsjednik Tajani, a svečana ceremonija održat će se u srijedu u 12.00 sati.

 

Višegodišnji proračun. Parlament će glasovati o svojim stajalištima o opsegu i prioritetima za fondove od 2021. do 2027., koji osnažuju Horizon Europe (istraživanje), Obrambeni fond EU-a, Svemirski program EU-a, Digitalnu Europu i Europski instrument za povezivanje, kao i LIFE program za klimu i okoliš.

 

EU proračun za 2019. Parlament će odobriti sporazum o proračunu EU za 2019., s naglaskom na sredstva za rast i radna mjesta, odnosno Erasmus +, zaštitu klime, istraživanja, pitanja migracija i nezaposlenost mladih (srijeda).

 

Partnerstvo EU-Japan. Parlament će glasovati o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Japana, najvećem bilateralnom trgovinskom sporazumu koji je EU do sada sklopila. Glasovat će se i o Sporazumu o strateškom partnerstvu, koji za cilj ima proširiti opseg suradnje EU-a i Japana s trgovine na druge sektore. Konferencija za tisak zakazana je u srijedu u 14.30.

 

Brexit. Dan nakon glasovanja o pregovaračkom sporazumu o povlačenju u britanskom parlamentu, zastupnici Europskog parlamenta raspravljat će o ishodu tog glasovanja s glavnim pregovaračem EU-a Michelom Barnierom (tbc) i stanju Brexita (srijeda ujutro).

 

EU summit/Eurogrupa. Eurozastupnici će u utorak raspravljati o svojim prioritetima za EU summit 13. i 14. prosinca, koji će se usredotočiti na višegodišnji proračun EU-a, migracije, jedinstveno tržište i vanjske odnose, kao i rezultate Eurogrupe i predstojeći Euro summit.

 

Budućnost Europe/Anastasiades. Predsjednik Cipra, Nicos Anastasiades, u srijedu ujutro raspravljat će o budućnosti Europe sa zastupnicima Europskog parlamenta i predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom. Zajednička konferencija za medije predsjednika Tajanija i predsjednika Anastasiadesa zakazana je za srijedu u 13.00.

 

Sigurnost hrane.  Eurozastupnici će glasovati o stajalištu EP-a o novom prijedlogu koji bi postupak autorizacije tvari i hrane trebao učiniti transparentnijim. Prijedlog je proizašao kao jedan od rezultata Europske građanske inicijative o glifosatu, posebice zbog zabrinutosti da znanstvene studije koje se koriste za procjenu pesticida nisu bile dovoljno neovisne i nisu bile dostupne javnosti (utorak).

 

Posebni odbor za terorizam. Parlament će glasovati o konačnom izvješću svog posebnog odbora za terorizam, u kojem se traži samostalni portfelj povjerenika za “Sigurnosnu uniju” i u kojem se države članice pozivaju na jačanje suradnje i brzu razmjenu informacija kada se razina prijetnje povećava. Izvjestitelji će konferenciju za medije održati u srijedu u 15.00.

 

Situacija s migrantima u BiH. Europska komisija će u četvrtak u 9.00 predstaviti svoje stajalište o situaciji s migrantima na granici s EU u Bosni i Hercegovini.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


3 + = devet

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>