Dom / OBRAZOVANJE / Europski parlament želi ekološki čišća vozila do 2030
European Youth Event 2018 - #EYE2018 - Closing plenary ' Euroscola special: Voting time! '
European Youth Event 2018 - #EYE2018 - Closing plenary ' Euroscola special: Voting time! '

Europski parlament želi ekološki čišća vozila do 2030

Smanjenje emisija CO2 iz novih automobila trebalo bi se smanjiti za 40% do 2030. godine, a u istom razdoblju tržišni udio električnih i hibridnih vozila značajno bi trebao porasti.

 

Zastupnici u Europskom parlamentu dali su zeleno svijetlo za ambiciozne ciljeve u borbi za ekološki čišća vozila na europskim cestama. Prema prijedlogu prihvaćenom s 389 glasova za, 239 protiv, te 41 suzdržanih, do 2025. godine kod novih automobila emisije CO2 plinova trebala bi se smanjiti za 20 posto, a do 2030. godine za 40 posto. Slični ciljevi postavljeni su za i za laka gospodarska vozila.

 

Proizvođači čija prosječna emisija CO2 nadilazi te ciljeve plaćat će novčanu kaznu, a ta će se sredstva koristiti za dodatnu obuku radnika koji su pogođeni promjenama u automobilskom sektoru. Proizvođači automobila također će morati osigurati da vozila s nultim i niskim emisijama – ZLEVs – (električni automobili ili vozila koja ispuštaju manje od 50g CO2 po kilometru) imaju tržišni udio od  20 posto u prodaji do 2025. te 40 posto do 2030. godine.

 

Pravo testiranje emisija do 2023.

Europski parlament poziva Europsku komisiju da u roku od dvije godine napravi planove za pravo tesitranje emisija CO2 pomoću prijenosnog uređaja, poput nedavno uvedenog za NOx. Do tada, emisije CO2 moraju se mjeriti pomoću podataka o potrošnji goriva automobila. Eurozastupnici dodaju kako ispitivanje stvarnih emisija u vožnji mora zaživjeti od 2023. godine.

 

Društveni utjecaj dekarbonizacije

Zastupnici priznaju da društveno prihvatljiva i pravedna tranzicija prema mobilnosti bez štetnih emisija zahtijeva promjene u cijelom automobilskom lancu vrijednosti, uz moguće negativne društvene utjecaje. EU bi stoga trebala promicati razvoj vještina i preraspodjelu radnika u tom sektoru, posebice u regijama i zajednicama koje su najviše pogođene tranzicijom. Eurozastupnici također pozivaju na pružanje podrške europskoj proizvodnji baterija.

 

Označavanje i životni vijek emisija

Do kraja 2019. godine, Europska komisija  morat će predložiti zakonodavni okvir za pružanje točnih i usporedivih informacija o potrošnji goriva, emisiji CO2 i onečišćujućim tvarima novih automobila.

 

Životni ciklus emisija

Nakon 2025. godine proizvođači automobila morat će prijaviti životni ciklus emisija CO2 novih automobila stavljenih na tržište, koristeći zajedničku metodologiju.

 

 

Izjave

 

MIRIAM DALLI (S&D, Malta), izvjestiteljica, izjavila je: Ponosna sam na dobivanje potpore od strane Europskog parlamenta za smanjenje emisija CO2 od 40% do 2030. godine, kao i na uspješan rezultat. Jednako je važan i cilj od 20% koji se treba ostvariti do 2025. Ovaj zakonodavni prijedlog ne zadržava se samo na smanjenju štetnih emisija i zaštiti okoliša – to je zakon koji će proizvođačima nuditi prave poticaje, poticat će ulaganje u infrastrukturu i on predlaže pravednu tranziciju za radnike.

 

TONINO PICULA (S&D)

“Gospodarstvo temeljeno na niskim emisijama C02 Hrvatskoj će kao članici Europske unije donijeti poboljšanje kvalitete života kroz rast industrijske konkurentnosti te ograničavanje globalnog zagrijavanja. Tranzicija u novu ekonomiju niskih emisija CO2 omogućit će se ciljanim programima obrazovanja i prekvalifikacije radnika na razini Unije, država članica i regija, uz velike uštede u cijenama i potrošnji energije, zbog čega sam podržao izvješće kolegice Dalli.”

 

JOZO RADOŠ (ALDE)

“Ciljeve za smanjenje emisije CO2 često ne prate mjere koje bi omogućile njihovo ostvarivanje, a ova Uredba ne daje odgovore na pitanja o tome kakva je njezina pozicija u mreži zakona EU-a koji se tiču obnovljivih izvora energije i smanjenja emisije CO2 te kako će njezina provedba utjecati na konkurentnost europskog gospodarstva. Podržavam prijedloge mog Kluba zastupnika ALDE o smanjenju emisije CO2 za 40 % do 2030. i  povećanju udjela vozila s niskim i nultim emisijama CO2 na 35 %. No smatram da je prijedlog Komisije o 30 postotnom smanjenju emisije i 30 postotnom udjelu čišćih vozila također korak u dobrom smjeru.”

 

Idući koraci

 

Ministri država članica usvojit će zajednički stav 9. listopada, a pregovori s eurozastupnicima za sporazum o prvom čitanju započet će 10. listopada.

 

Kontekst

 

Promet je jedini glavni sektor u EU gdje emisije stakleničkih plinova i dalje rastu, kažu eurozastupnici. Da bi se ispunile obveze koje su dogovorene tijekom COP21 2015. godine, do sredine stoljeća.dekarbonizacija cijelog sektora prometa treba se ubrzati na putu prema nultoj emisiji

 

Istodobno, globalni automobilski sektor brzo se mijenja, posebno po pitanju elektrifikacije motora. Ukoliko se europski proizvođači automobila kasno uključe u potrebnu tranziciju energije, riskiraju gubitak vodeće uloge, dodaju eurozastupnici.

 

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Photo: Flickr

Svjetski dan humanitarnog osiguranja 2019

Godina 2019. obilježava 70. obljetnicu Ženevske konvencije, zbog toga Europska unija odaje počast obvezama onih ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


9 × jedan =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>