Dom / POLITIKA / Obavijest o plenarnoj sjednici, 28. – 31. svibnja
europarlament
PHOTO: European Parliament

Obavijest o plenarnoj sjednici, 28. – 31. svibnja

Rasprava s premijerom Luksemburga Xavierom Bettelom o budućnosti Europe

Premijer Luksemburga, Xavier Bettel, šesti je čelnik po redu koji će sa zastupnicima i predsjednikom Komisije Jean-Claude Junckerom raspravljati o budućnosti Europe u srijedu ujutro.

Xavier Bettel je na dužnosti premijera od 2013. godine. Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i premijer Xavier Bettel održat će konferenciju za novinare u srijedu u 11:15 sati.

U lipnju će se na sjednici u Strasbourgu zastupnicima bratiti nizozemski premijer Mark Rutte.

Konačno glasanje: zaštita od dampinškog i subvencioniranog uvoza iz zemalja koje nisu članice EU-a

EU želi provesti učinkovitiju borbu protiv okolišnog i socijalnog dampinga putem zakona o kojem će se raspravljati i glasati u utorak.

EU bi mogla nametnuti veće tarife na dampinški i subvencionirani uvoz iz trećih zemalja, prema novom zakonu koji su neformalno dogovorili zastupnici u Europskom parlamentu i ministri EU-a u prosincu 2017. godine.

Tijekom pregovora, zastupnici u Europskom parlamentu također su osigurali da se troškovi europske industrije nastali pridržavanjem međunarodnih sporazuma odražavaju u izračunu tarifa.

EU ažurira svoju regulativu trgovinske obrane iz 1995. s obzirom na promijenjene potrebe europskih tvrtki, radnika i potrošača. Predložene mjere nadopunjuju nedavno odobrena pravila za suzbijanje dampinškog i subvencioniranog uvoza iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

Sljedeći korak

Novi zakon stupa na snagu dan nakon objave u Službenom listu EU-a, koja se očekuje u prvoj polovici lipnja 2018. godine.

Vraćanje povjerenja u Schengen

Zastupnici će u utorak raspravljati kako potaknuti uzajamno povjerenje država članica u funkcioniranje šengenskog područja. Glasanje je u srijedu.

Prvo godišnje izvješće o stanju Schengena obuhvaća glavne nedostatke u provedbi schengenske pravne stečevine, napredak postignut u uklanjanju utvrđenih nedostataka i budućih koraka.

Europski zastupnici osuđuju ponovno uspostavljanje unutarnjih graničnih provjera i izgradnje fizičkih barijera, uključujući ograde, između država članica.

Procjenjuje se da je trošak neprimjene Schengena za sve zemlje u razdoblju od dvije godine u rasponu od 25 do 50 milijardi eura. Ako bi sve zemlje trajno trebale ponovno uvesti kontrolu na granici, trošak u razdoblju od 10 godina bio bi oko 100 do 230 milijardi.

Prema procjenama Transnacionalnog instituta (TNI) europske države izgradile su više od 1200 kilometara zidova i granica, na što su utrošile barem 500 milijuna eura.

Proračun nakon 2020.: odgovor zastupnika Komisiji na novi prijedlog dugoročnog proračuna

Europski zastupnici raspravljaju i glasaju o rezoluciji u kojoj su iznijeli svoja stajališta o nedavnom prijedlogu Komisije za sljedeći dugoročni proračun EU-a (2021.-2027.).

Zastupnici su svoje prve reakcije na prijedlog Komisije o višegodišnjem financijskom okviru (VFO) predstavili 2. svibnja, odmah nakon što su proračun na plenarnoj sjednici predstavili predsjednik Komisije i povjerenik za proračun Günther Oettinger. Mnogi su izjavili da prijedlog ide u pravom smjeru, ali je nedovoljno ambiciozan.

Zastupnici će 30. svibnja glasati o rezoluciji koja detaljnije procjenjuje prijedlog, i koja se temelji na početnim stajalištima EP-a o izdacima i prihodima (priopćenje za novinare).

Zastupnici će se vjerojatno izjasniti protiv smanjenja izdataka za Zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP) i kohezijsku politiku.

Sada je red na Vijeću da dogovori svoju poziciju, ali da bi se Uredba o VFO-u usvojila potreban je pristanak Europskog parlamenta.

Europski parlament pozvao je na započinjanje pregovora bez odlaganja između Parlamenta, Komisije i Vijeća kako bi se postigao sporazum prije europskih izbora 2019. godine.

 

Poljoprivredna politika: Europski zastupnici odlučili odbiti smanjenje proračuna i renacionalizaciju

O planovima za pametniju, jednostavniju, održiviju, ali i dobro financiranu i doista zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a nakon 2020. raspravljat će zastupnici u ponedjeljak i glasati u utorak.

 

U nacrtu rezolucije, zastupnici u Europskom parlamentu složili su se s Komisijom da državama članicama treba dopustiti prilagodbu Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) prema njihovim potrebama. Ali, odbacuju bilo koju „renacionalizaciju” ZPP-a, za koju kažu da bi mogla  narušiti tržišno natjecanje na jedinstvenom tržištu.

 

Buduća politika trebala bi omogućiti poljoprivrednim gospodarstvima ekološku održivost, poticati inovativnost, istraživanje i pametnu poljoprivrednu praksu, ali prije svega treba im osigurati da građane EU-a i dalje opskrbljuju sa sigurnom zalihom hrane visoke kvalitete, stoji u rezoluciji. U tu svrhu zastupnici žele bar zadržati proračun ZPP-a na sadašnjoj razini.

 

U zasebnoj rezoluciji, o kojoj će se raspravljati u utorak i glasati u srijedu, zastupnici u Europskom parlamentu također će procijeniti učinkovitost postojećih ZPP alata za mlade poljoprivrednike i pozvati na djelovanje kako bi olakšali mladim i novim poljoprivrednicima pristup kreditima, zemljištu, savjetodavnim uslugama i obuci.

Upućeni radnici: konačno glasanje o jednakim plaćama i uvjetima rada

 

Prema novim pravilima o upućenim radnicima, radnici koje tvrtke šalju na privremeni rad u druge države članice bit će jednako plaćeni za jednak rad na istome mjestu.

 

Novim je prijedlogom predviđeno da se za upućene radnike primjenjuju ista pravila za plaće kao u državi domaćinu, prema kojem se za isti obavljeni rad na istom mjestu prima jednaka plaća.

 

Put i smještaj treba platiti tvrtka koja upućuje radnika, a ne radnik od svoje plaće. Najveće moguće razdoblje za slanje radnika je 12 mjeseci uz moguće produljenje od 6 mjeseci. Nakon tog razdoblja, radnik i dalje može ostati u toj državi članici, te se na njega u potpunosti primjenjuje radno pravo države članice domaćina.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

europarlament

100 DANA DO EUROPSKIH IZBORA

Sto dana uoči izbora za Europski parlament, pozivamo Vas na službeni početak odbrojavanja te druženje ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


pet + = 13

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>