Dom / EKONOMIJA / Poboljšanje usluga prekogranične dostave paketa kako bi se potaknula online kupovina
Dubravka Šuica
Dubravka Šuica

Poboljšanje usluga prekogranične dostave paketa kako bi se potaknula online kupovina

Jasnije informacije o cijenama usluga dostave paketa trebale bi pomoći povećanju povjerenja potrošača u prekograničnu trgovinu i dostavu.

Pravila zahtijevaju od prekograničnih prijevoznika paketa da svoje cijene dostave nacionalnim vlastima i Europskoj komisiji, koja će ih objaviti na određenoj internetskoj stranici, kako bi ih potrošači i tvrtke lakše uspoređivali i tako smanjili nerazumne razlike.

Većom transparentnošću prekograničnih cijena i njihovom boljom usporedivošću diljem Unije trebalo bi se potaknuti smanjenje neopravdanih razlika u tarifama, uključujući, prema potrebi, neopravdanih razlika između domaćih i prekograničnih tarifa.

Javna konzultacija Komisije iz 2015. godine pokazala je da je više od dvije trećine potrošača odustalo od kupnje putem interneta jer su mislili da su troškovi isporuke previsoki, a tvrtke koje su odgovorile na anketu Eurobarometra također su se složile s tim mišljenjem.

Dok gusto naseljena urbana područja i velika poduzeća privlače konkurenciju u sektoru dostave paketa, mala i srednja poduzeća i pojedinci na udaljenim područjima suočavaju se s malo izbora i visokim cijenama.

Pravila daju ovlasti nacionalnim regulatornim tijelima da objektivno ocjenjuju prekogranične tarife kako bi se utvrdile neopravdano visoke prekogranične tarife.

Svi pružatelji usluga dostave paketa dostavljaju nacionalnom regulatornom tijelu države članice sljedeće informacije: promet, broj isporučenih paketa, broj i status zaposlenika, informacije o podizvođačima i o mehanizmima rješavanja pritužbi, kako bi se dobio bolji uvid kako se sektor razvija i prepoznali mogući tržišni propusti.

Citati

Izvjestiteljica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Biljana Borzan:

„U EU se dnevno dostavi oko 11 milijuna paketa. Nova Uredba će donijeti transparentnost na tržište dajući veću ovlast regulatornim agencijama, u našem slučaju HAKOM-u. Sve cijene koje ne odgovaraju stvarnim troškovima dostave, bit će prijavljivane Europskoj komisiji što će dovesti do pojeftinjenja dostave.

Na taj način se uvodi red na jedno vrlo nelogično tržište gdje je primjerice dostava u jednom smjeru bila tri puta skuplja, nego dostava za istu udaljenost u drugom smjeru. Također, ovo je odlična vijest za Hrvatsku, jer je prekogranična dostava u manje države članice u pravilu bar dvostruko skuplja nego u veće.

Posebno mi je drago što sam u ispred Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača uspjela ispregovarati rješenja za potrošače jer im je dostava najvažniji faktor pri online kupnji. Čak 70 posto građana EU se žali da im je dostava preskupa, a više od 50 posto ne zna što učiniti u slučaju problema s dostavom. Zato sam uvela obavezu da potrošaču prilikom kupnje trgovac mora navesti sve oblike dostave koji su mu na raspolaganju sa usporedbom cijena. Isto tako, prije kupnje mora se informirati potrošača što da učini u slučaju problema.“

„Hrvatski građani, kao i mala i srednja poduzeća imat će direktnu korist od poboljšanja usluge prekogranične dostave paketa jer se smanjuju naknade za prekograničnu dostavu. To će imati izravan pozitivan učinak na konačnu cijenu proizvoda, a u isto vrijeme poboljšava se i kvaliteta dostave. Cijene dostave bit će izraženije i transparentnije objavljene kako bi se spriječile moguće malverzacije,” izjavila je Dubravka Šuica. 

„Donošenjem ovih izmjena uredbe potiče se kupnja putem interneta, a građani i poduzetnici moći će uspoređivati cijene različitih dostavljača te izabrati najbrže i najpovoljnije. Transparentnošću usluga sigurno će se postići smanjenje cijena za potrošače. Malim i srednjim poduzetnicima otklanjamo najveće prepreke za razvoj e-trgovine, a to su visoki troškovi dostave paketa i skupi postupci povrata u slučaju pritužbi,“ rekla je Ivana Maletić.

„Uredbom o prekograničnoj dostavi paketa nastoji se osigurati veća učinkovitost prekograničnog trgovinskog sektora, jedinstvenost tarifa i terminalnih naknada te pristupačnije cijene. Prema istraživanjima iz 2017. godine 85% Hrvata kupuje online, od čega njih 47% kupuje prekogranično. Unapređenje sustava donijet će transparentnost prekogranične trgovine i jasnije smjernice za njezino korištenje što dugoročno znači stvaranje jedinstvenog tržišta na razini Europske unije,“ rekla jeMarijana Petir.

„Pojeftinjenje dostave paketa koje smo izglasali, korak je prema širenju on-line tržišta jer trenutno prekogranična online kupovina u EU čini tek 14% ukupne internetske kupovine! Transparentnost i pristupačnost troškova dostave, posebice u Hrvatsku, mora se povećati jer su tarife i dalje relativno visoke, posebno za mala i srednja poduzeća i pojedince,“ naglasio je Tonino Picula.

„To je dobra vijest za građane. Osim sniženja cijena za prekograničnu dostavu paketa, građani će imati i informacije o cijenama i svojim pravima,” izjavio je Jozo Radoš.

„Razvoj usluga prekogranične dostave paketa od iznimne je važnosti želimo li u budućnosti ostvariti puni potencijal e-trgovine i digitalnog jedinstvenog tržišta. Drago mi je da izvješće uzima u obzir teret koji ovakva regulativa predstavlja za male tvrtke pa su one s manje od 50 zaposlenika izuzete. Moramo uvijek imati na umu da su mala i mikro poduzeća kralježnica europske ekonomije pa ne bismo smjeli donositi nove propise bez prethodne procjene njihova učinka na manje gospodarske subjekte”, rekla je Ruža Tomašić.

Sljedeći korak

Vijeće ministra treba još odobriti ova pravila kako bi stupila na snagu.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


− jedan = 8

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>