Dom / POLITIKA / “Spitzenkandidaten” postupak ne možemo ukinuti, kažu zastupnici
parlament

“Spitzenkandidaten” postupak ne možemo ukinuti, kažu zastupnici

  • Europski parlament spreman je odbiti bilo kojeg kandidata u postupku imenovanja za predsjednika Komisije koji nije bio imenovan kao vodeći kandidat uoči europskih izbora
  • “Spitzenkandidaten” postupak ili postupak odabira vodećih kandidata pokazao se uspješnim
  • Povjerenici Komisije moći će biti imenovani vodećim kandidatima uoči EU izbora

 

Europski parlament spreman je odbiti bilo kojeg kandidata u postupku imenovanja za predsjednika Komisije koji nije bio imenovan kao vodeći kandidat uoči europskih izbora.

 

Postupak odabira vodećih kandidata („Spitzenkandidaten“) je postupak u kojem europske političke stranke imenuju članove Komisije kao vodeće kandidate („Spitzenkandidaten”) za funkciju predsjednika Komisije.

 

Uoči europskih izbora 2014. sve veće europske političke stranke prihvatile su postupak odabira vodećih kandidata navodeći ime svojeg kandidata za predsjednika Komisije, i taj postupak nećemo ukinuti, kažu zastupnici.

 

Zastupnici podsjećaju da postupak odabira vodećih kandidata odražava međuinstitucijsku ravnotežu između Parlamenta i Europskog vijeća, te naglašavaju da je ovaj daljnji korak u jačanju parlamentarne dimenzije Unije načelo koje se ne može ukinuti.

 

Zastupnici smatraju da se 2014. postupak odabira vodećih kandidata pokazao uspješnim te naglašavaju da će europski izbori 2019. biti prilika da se učvrsti primjena tog postupka.

 

Zastupnici također smatraju da postupak odabira vodećih kandidata također predstavlja doprinos transparentnosti, jer su kandidati za mjesto predsjednika Komisije obznanjeni prije europskih izbora, a ne nakon njih, kao što je prije bio slučaj.

 

Povjerenici Komisije mogu se kandidirati za vodeće kandidate ili sudjelovati u izboru za Europski parlament, a da pritom ne moraju uzeti neplaćeni dopust. Od povjerenika se zahtijeva da se ne koriste ljudskim ili materijalnim resursima Europske komisije tijekom kampanje.

 

Kontekst

 

Predložene izmjene u međuinstitucionalnom sporazumu rezultat su pregovora između Konferencije predsjednika Europskog parlamenta (predsjednika i čelnika političkih skupina) i Komisije. Izmjene su odobrene od strane Odbora za ustavne poslove 23. siječnja 2018. godine.

 

Predsjednika Komisije izabire Europski parlament na prijedlog Europskog vijeća, uzimajući u obzir izbore za Europski parlament. Europske političke stranke predlože vodeće kandidate („Spitzenkandidaten”) kako bi se europskim građanima pružila mogućnost da na izborima za Europski parlament među njima izaberu predsjednika Komisije.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


dva + = 9

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>