Dom / POLITIKA / Rasprava s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem o budućnosti Europe
Plenary session - Debate with the Prime Minister of Croatia on the Future of Europe
Plenary session - Debate with the Prime Minister of Croatia on the Future of Europe

Rasprava s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem o budućnosti Europe

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković raspravljao je u utorak s eurozastupnicima o budućnosti Europe na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

 

Otvarajući raspravu, predsjednik Vlade Andrej Plenković je rekao: „Ove godine Hrvatska će obilježiti petu godinu članstva u Europskoj uniji. To je prigoda za prisjećanje na naš zahtjevan proces pristupanja, kao i za sjećanje na činjenicu da je Europska zajednica 15. siječnja 1992. međunarodno priznala Hrvatsku. Hrvatski narod taj dan, kao i dan pristupanja Europskoj uniji, i danas pamti s puno emocija.”

 

Osvrnuvši se na svoju viziju Europe, premijer je istaknuo: „Cilj je da naši sugrađani ne budu indiferentni prema Europi, a još manje da budu protiv nje. Građani trebaju osjetiti sve njezine prednosti, prigrliti je i aktivno sudjelovati u nastavku njezine izgradnje.“

 

Dodao je kako naš put u budućnost treba biti put prema naprijed, te kako je u izgradnji naše budućnosti važna jednakost – jednakost država, jednakost građana, jednakost prilika.

Premijer je također naglasio kako države članice koje imaju različita otvorena bilateralna pitanja njihovom rješavanju trebaju pristupiti u dobroj vjeri i konstruktivno.

Hrvatski premijer predstavio je kakvu Europsku uniju želi:

„Europsku uniju koja osigurava gospodarski rast i razvoj svojih članica, koja je globalno konkurentna, u kojoj raste zaposlenost, posebno mladih.

Uniju koja potiče uravnotežen razvoj članica i regija, koja izgrađuje ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju.

Uniju koja pruža sigurnost svojima građanima, štiti svoje vanjske granice, i sposobna je odgovoriti na sve sigurnosne ugroze.

Uniju koja ulaže u obrazovanje, kulturu i stvaralaštvo, istraživanje i razvoj, koja se prilagođava suvremenim izazovima i digitalnoj ekonomiji.

Uniju koja je financijski stabilna, održiva i koja je sposobna građane zaštititi od mogućih financijskih kriza vodeći se pritom načelom solidarnosti.”

 

Proširenje EU-a

„Hrvatska je dokaz transformativne snage koju u sebi nosi perspektiva članstva u Europskoj uniji, ali i dokaz da je ona mirovni projekt koji snažno pridonosi pomirenju i izgradnji povjerenja. Upravo tu privlačnu snagu trebamo iskoristiti kako bismo svoje okruženje učinili boljim i otpornijim, a time i sebe jačim, sigurnijim i prosperitetnijim. Europska unija je i dalje zajednica kojoj se mnogi žele pridružiti. Obećanja kandidatima i potencijalnim kandidatima trebamo ispuniti, jednako kao što te države trebaju ispuniti zadane uvjete i kriterije, te provesti potrebne reforme, uvijek uz vrednovanje individualnih postignuća”, naglasio je Andrej Plenković.

„Samo čvrsto usidrena u europske vrijednosti Bosna i Hercegovina može jamčiti svojim građanima sigurnu i stabilnu budućnost” dodao je premijer.

Migracije

Govoreći o migraciji predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je kako solidarnost treba ostati jedan od temelja našeg djelovanja: „u tom duhu Hrvatska, u kojoj je prije 25 godina svaki šesti stanovnik bio prognanik ili izbjeglica, provodi svoj dio odgovornosti za dogovorena premještanja i preseljenja.”

„Sa svojim vrijednostima i slobodama, jednakosti i načinom živote te visoko konkurentnim socijalnim tržišnim gospodarstvom, Europa se treba ponovno afirmirati kao uzor koji će inspirirati ljude diljem svijeta u izgradnji bolje budućnosti. Na nama je da to učinimo!”, zaključio je Andrej Plenković.

Pozdravljajući govor hrvatskog premijera, predsjednik Europskog parlamenta, Antonio Tajani, izjavio je: „U svom obraćanju premijer Plenković istaknuo je pozitivnu budućnost Europe u kojoj će Hrvatska i EU zajedničkim radom stvoriti učinkovitiju Uniju. Premijer je naveo  izvrsne argumente u korist članstva u EU i koje koristi Hrvatska ima od članstva. Istovremeno, s pravom je istaknuo neke od izazova s ​​kojima se svi moramo suočiti, kao što su sigurnost, nekontrolirana migracija i nezaposlenost mladih.“

Većina čelnika političkih skupina pohvalila je predanost Andreja Plenkovića demokratskoj Europi. Naglasili su kako je Hrvatska uz naporan rad i odlučnost pokazala kako budućnost unutar EU nije samo moguća, nego može budi sjajna. Također su ponovili svoju čvrstu podršku ostalim zemljama zapadnog Balkana koje se žele pridružiti EU, nakon što se riješe svi granični sporovi i ispune postavljeni kriteriji.

Kontekst

 

Ovo je druga u nizu rasprava o budućnosti Europe između šefova država i zastupnika u Europskom parlamentu. Prva je održana u siječnju s premijerom Irske Leom Varadkarom. U ožujku se očekuje portugalski predsjednik Vlade, Antonio Costa.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× jedan = 7

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>