Dom / EKONOMIJA / Reforma Dublinskog sustava: EP spreman započeti razgovore s Vijećem
tajani

Reforma Dublinskog sustava: EP spreman započeti razgovore s Vijećem

  • zemlja ulaska nije više automatski odgovorna procesuirati zahtjeve azila
  • sve EU članice trebaju prihvatiti pravednu raspodjelu odgovornosti prijema tražitelja azila
  • EU članice koje odbiju suradnju mogle bi izgubiti sredstva iz EU fondova

Europski parlament spreman je započeti razgovore o reformi Dublinskog sustava kako bi se osigurala pravedna podjela tražitelja azila među državama članicama.

Velika većina zastupnika odobrila je u četvrtak mandat koji je sastavio Odbor za građanske slobode i pravosuđe, a pregovori mogu započeti kada Vijeće usvoji svoju poziciju.

S obzirom da je postojeći Dublinski sustav pokazao slabosti, zastupnici predlažu promjene kako bi se osiguralo da se odgovornost za prijem izbjeglica dijeli pravično između država članica.

Prema predloženoj reformi zemlja ulaska u koju je tražitelj azila prvi put ušao više ne bi bila automatski odgovorna za obradu zahtjeva za azil. Umjesto toga, tražitelji azila trebali bi biti raspodijeljeni između država članica.

Države članice koje ne prihvate svoj udio tražitelja azila mogle bi imati smanjeni pristup fondovima Europske Unije.

Dublinski sustav

Prema Uredbi iz Dublina, najvažnijim elementom Zajedničkog europskog sustava azila, odlučuje se koja je država odgovorna za procesuiranje zahtjeva za međunarodnu zaštitu. Sustav nije predvidio dijeljenje odgovornosti u cijeloj Europskoj Uniji, već su tražitelji azila odgovornost zemlje u koju su prvu ušli.

Pravo podnošenja zahtjeva za azil propisano je Ženevskom konvencijom, koju su sve zemlje članice EU-a potpisale.

Citati

“Dublinski sustav treba temeljito reformirati jer trenutno stavlja preveliki pritisak na vanjske države članice koje trpe zbog nedostatka solidarnosti drugih članica. Zahtjeve je potrebno brže procesuirati, a opravdane tražitelje međunarodne zaštite prihvatiti. Neophodan je dogovor o pravednijoj raspodijeli odgovornosti između država članica u primjeni ove Uredbe”, rekao je Tonino Picula.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


pet × 4 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>