Dom / LJUDI / Film Laponska krv ovogodišnji dobitnik filmske nagrade LUX
EP-040837C_PLENARY
PHOTO © European Union

Film Laponska krv ovogodišnji dobitnik filmske nagrade LUX

Film Laponska krv („Sámi Blood“)  u norveško-švedsko-danskoj koprodukciji dobitnik je 11. izdanja filmske nagrade LUX, objavio je predsjednik Europskog parlamenta, Antonio Tajani, u utorak u Strasbourgu.

Prilikom čestitanja dobitniku i finalistima nagrade, predsjednik Tajani poručio je:

Nagrada Lux glavni je promicatelj MADE IN EUROPE kinematografije, naše kreativne industrije i naše kulturne i jezične raznolikosti.
Sedma umjetnost rođena je ovdje, u Europi. Film je pokretač kulture, vrijednosti i dijaloga. Ovo izdanje utire put uspješnoj 2018. godini, godini europske kulturne baštine. Kulturna baština ne sastoji se samo od književnosti i umjetnosti, nego i od priča koje pričamo i filmova koje gledamo. To je tkivo naših života. 

Film Laponska krv u norveško-švedsko-danskoj koprodukciji je gorko-slatka priča o odrastanju u Švedskoj koja govori o rasizmu švedske države 1930-ih godina prema pripadnicima autohtonog sjevernog naroda Saami. Film snimljen prema iskustvu same redateljice Amande Kernell premijerno je prikazan na Danima autora u Veneciji gdje je osvojio nagradu FEDEORA i Europa Cinemas Label.

Citati

„Filmska nagrada Lux je odličan način promicanja europskih filmova te otvaranja društvenih pitanja. Stoga je moj ovogodišnji favorit bio Sami blood koji prikazuje daepoznavanje vlastitog autohtonog naroda i kulture može dovesti do tragičnih posljedica. Kultura i tradicija su temeljni elementi naroda te su dio identiteta svakog čovjeka stoga je važno poznavati ih, njegovati i poštivati,“ izjavila je Marijana Petir 

„Filmska nagrada LUX bitan je doprinos razvoju i promociji europskog filma. Osim što okuplja filmske novinare, profesionalce i predstavnike Europskog Parlamenta, kroz film približava određene političke situacije te se profilirala kao sredstvo kulturne diplomacije. Drago mi je da ova tradicija traje već 11 godina te se nadam da će u skoroj budućnosti i hrvatski film biti u užem izboru za nagradu,“ naglasio je Tonino Picula.

„Nagradom LUX Parlament podupire kulturnu raznolikost, ali i štiti europski identitet. Ujedinjeni u različitosti preko velikih i malih ekrana. Projektom se pomaže europskim filmovima da pronađu svoje mjesto na tržištu i dopru do široke publike. Nadam se da ćemo uskoro imati prilike nagraditi i film iz Hrvatske,“ rekla je Biljana Borzan.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


6 + = osam

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>