Dom / EKONOMIJA / Potpora EU stabilna, ali pogled u budućnost sumoran, otkriva Eurobarometar istraživanje
PHOTO © European Union
PHOTO © European Union

Potpora EU stabilna, ali pogled u budućnost sumoran, otkriva Eurobarometar istraživanje

Što spaja građane EU važnije je nego što ih razdvaja kaže 71% Europljana (70% Hrvata), dok njih 53% vjeruje da članstvo u EU djeluje dobro na njihovu zemlju, prema zadnjem Eurobarometrovom istraživanju ‘’Parlametar’’. Taj postotak ponešto je niži u Hrvatskoj (46%), ali daleko ispred onih koji smatraju da je članstvo loša stvar (16%). Istraživanje je naručio Europski parlament krajem rujna, a podaci su objavljeni u petak.

Postotak anketiranih koji vjeruju da je članstvo u EU dobra stvar za njihovu zemlju varira, od 74% u Republici Irskoj do samo 31% u Grčkoj. Istraživanje pokazuje da je taj indikator potpore EU ostao otprilike stabilan od 2009., kada je također iznosio 53%.

Kao i 2015. godine, 60% ukupno anketiranih te isti postotak Hrvata kaže da je njihova zemlja profitirala članstvom u Uniji. Taj postotak je također ostao stabilan u Parlametar istraživanju, od 56% 2009. godine, preko pada tijekom 2011. na 52%, do ponovnog rasta 60% tijekom posljednje dvije godine. Za Hrvate najvažniji su primjeri korisnosti članstva nove mogućnosti za rad te doprinos gospodarskom rastu i poboljšanju životnog standarda

Elementi europskog identiteta

Među elementima europskog identiteta, demokracija i sloboda ostali su ključne vrijednosti za 50% anketiranih (i u Hrvatskoj vodeći s 37%), dok je euro znatno pao na 33% podrške (pad za 6 bodova u odnosu na 2015.), pogotovo u eurozoni. Skoro svaki drugi Europljanin smatra da bi uravnotežen sustav socijalne zaštite (welfare) ojačao njihov osjećaj pripadnosti europskom identitetu (46%, +1).

Potrebno je više angažmana?

Europljani smatraju da se njihovi glasovi sve manje i manje čuju, pogotovo na nacionalnom nivou. Samo 53% anketiranih kaže da se njihov glas čuje u vlastitoj državi (-10 u usporedbi sa 2015.). Međutim, Hrvati su u ovoj kategoriji znatno iznad prosjeka EU, te čak 55% Hrvata vjeruje da se njihov glas čuje na razini Unije (EU prosjek je 37%).

Ljudi nemaju pozitivan pogled na budućnost, kako prema EU, gdje 54% ispitanih kaže da ‘’stvari idu u krivom smjeru’’ (+13 u usporedbi sa 2015., 48% u Hrvatskoj), tako i u njihovim zemljama (58%, +14 u usporedbi sa 2015., 66% u Hrvatskoj).

Europski parlament u medijima

Europski parlament ima neutralni imidž za 44% Europljana (-2 u usporedbi sa 2015.) i 49% Hrvata, dok 46% (45% u Hrvatskoj) želi da Parlament igra važniju ulogu (+2 u usporedbi sa 2015.). O Europskom parlamentu čulo je iz medija 60% ispitanih (57% u Hrvatskoj), a samo 32% smatra da su informirani o njegovim aktivnostima (35% u Hrvatskoj).

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× sedam = 7

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>