Dom / EKONOMIJA / Zastupnici pozivaju na ograničenje industrijskih transmasnih kiselina u hrani
PHOTO © European Union
PHOTO © European Union

Zastupnici pozivaju na ograničenje industrijskih transmasnih kiselina u hrani

EU bi trebala staviti obavezna ograničenja na industrijski proizvedene transmasne kiseline koje mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, neplodnosti, Alzheimerove bolesti, dijabetesa i pretilosti za potrošače, kaže se u rezoluciji usvojenoj u srijedu. Unos transmasnih kiselina uglavnom je povezan s potrošnjom industrijski proizvedenih i djelomično hidrogeniranih ulja.

Europski parlamentarci kažu da je činjenica da samo jedan od tri potrošača u EU zna za transmasne kiseline pokazuje da same mjere za označavanje nisu dovoljne. Europska komisija stoga treba predložiti zakonsko ograničenje na industrijske transmasne kiseline svih namirnica u najkraćem mogućem roku, a po mogućnosti u roku od dvije godine, kažu zastupnici Europskog parlamenta u rezoluciji.

U Danskoj postoji zakonodavstvo kojim je ograničen udio transmasnih kiselina u prehrambenim proizvodima, te postoje dokazi da je zakonom propisano uvođenje granične vrijednosti za industrijske transmasne kiseline 2003. u Danskoj, odnosno nacionalno ograničavanje udjela transmasnih kiselina u uljima i mastima na 2 %, bilo uspješno i da je njime znatno smanjen broj smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti. Transmasne kiseline koriste se u jeftinijim namirnicama, što znači da su ljudi s nižim primanjima najviše izloženi hrani s visokim sadržajem transmasnih kiselina. To pak povećava potencijal za širenje zdravstvene nejednakosti, rekli su zastupnici.

 

Napomena urednicima

Transmasne kiseline nezasićene su masti koje se nalaze u hrani dobivenoj od preživača, u određenim prehrambenim proizvodima biljnog podrijetla, te u industrijski proizvedenim, djelomično hidrogeniranim biljnim uljima. Konzumacija potonjih povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Visok unos transmasnih kiselina posebice je rizičan faktor za razvoj koronarne bolesti srca (više nego bilo koja druga hranjiva tvar gledano u odnosu na kalorijsku vrijednost), koja je prema opreznim procjenama uzrok otprilike 660 000 smrtnih slučajeva u EU-u godišnje, što čini oko 14 % ukupne stope smrtnosti.

 

Danska je bila prva država članica koja je ograničila udio transmasnih kiselina  zakonom u 2003. godini. Slična ograničenja postoje u Austriji (2009), Mađarskoj (2013) i Latviji (2015). Dobrovoljne mjere postoje u Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Poljskoj, UK  i Grčkoj, a nacionalne preporuke o transmasnim kiselinama izdane su u Bugarskoj, Malti, Slovačkoj, UK i Finskoj. U lipnju 2015. američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila je rješenje u kojem je utvrdila da su djelomično hidrogenirana ulja, primarni dijetetski izvor industrijskih transmasti u procesuiranoj (industrijskoj) hrani, više nisu “općenito priznata kao sigurna” za uporabu u ljudskoj hrani i bit će zabranjena u lipnju 2018 . Hrana koja sadrži visoke razine trans masti:

  • masti za prženje za industrijsku uporabu
  • margarin koji se koristi u tijestu
  • prethodno pakirani pekarski proizvodi, kolači, keksi i vafli
  • mikrovalne kokice
  • duboko pržena hrana
  • juhe i umaci

Marina

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


3 × jedan =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>