Dom / OBRAZOVANJE / Europski revizorski sud devetu godinu zaredom potvrdio računovodstvenu dokumentaciju EU-a
PHOTO © European Union

Europski revizorski sud devetu godinu zaredom potvrdio računovodstvenu dokumentaciju EU-a

Europski revizorski sud dao je godišnjoj računovodstvenoj dokumentaciji EU-a pozitivnu ocjenu devetu godinu zaredom. Sud je utvrdio da se, posebno u području kohezijske politike i poljoprivrede, ukupna procijenjena razina pogreške za plaćanja dodatno smanjila sa 4,4 % u 2014. na 3,8 % u 2015.

Nisu pronađene pogreške u pregledanim prihodovnim transakcijama. Administrativni rashodi i dalje su područje s najnižom razinom pogreške.
Kristalina Georgijeva, potpredsjednica Europske komisije nadležna za proračun i ljudske resurse, izjavila je: „Svrha proračuna EU-a jest služiti građanima, stoga sam zadovoljna napretkom koji u tom smislu ostvarujemo i koji je jasno vidljiv u posljednjem izvješću Europskog revizorskog suda. Novac se bolje usmjerava tamo gdje je potreban, ali se njime i učinkovitije upravlja. Moramo pojačati napore u tom smjeru. Novac EU-a pripada našim građanima te smo im dužni zajamčiti da je svaki euro svrsishodno upotrijebljen, u skladu s pravilima.”
Poticaji za bolju kontrolu rashoda EU-a od strane država članica
Države članice upravljaju udjelom od 80 % proračuna EU-a te je Komisija razvila poticaje kojima bi se svaku državu članicu potaknulo na daljnje poboljšanje njezinih sustava upravljanja i kontrole. Cilj je postići da države članice na vrijeme otkriju moguće nepravilnosti te izvijeste o njima i isprave ih kako se ne bi izložile riziku gubitka sredstava na koja bi imala pravo. Komisija državama članicama pomaže u tom nastojanju razmjenom dobrih praksi, pružanjem smjernica i organiziranjem osposobljavanja za nacionalna tijela koja upotrebljavaju sredstva EU-a na terenu.
Stalna usredotočenost na uspješnost
Europska komisija poduzela je niz daljnjih mjera kako bi osigurala da je svaki euro iz proračuna EU-a svrsishodno upotrijebljen. Pokrenula je u 2015. inicijativu „Proračun EU-a usmjeren na rezultate” kako bi osigurala da se sredstva EU-a svrsishodno upotrebljavaju u korist građana te da projekti financirani sredstvima EU-a daju vidljive rezultate i najbolju vrijednost za novac. Cilj je upotrijebiti proračun EU-a za poticanje rasta, otvaranja radnih mjesta i stvaranja konkurentnosti te brzo i učinkovito odgovoriti na nove izazove i hitne slučajeve. U 2015. pokrenut je jedinstveni internetski portal na kojem se objavljuju informacije o rezultatima koji su postignuti sredstvima iz proračuna EU-a: Rezultati EU-a.
Povrat sredstava EU-a ako su nepravilno upotrijebljena
Komisija u slučajevima u kojima smatra da su sredstva EU-a nepravilno upotrijebljena poduzima mjere kako bi se osigurao povrat tog novca, a riječ je o prosječnom godišnjem iznosu od otprilike 3 milijarde EUR. Komisija za financijsku godinu 2015. procjenjuje da bi se budućim mjerama povrata preostali rizični iznos mogao svesti na razinu između 0,8 % i 1,3 % plaćanja.
Smanjenje broja pogrešaka zahvaljujući pojednostavnjenju pravila
U rujnu 2016. Komisija je predstavila svoje preispitivanje višegodišnjeg financijskog okvira (2014. – 2020.) sredinom programskog razdoblja. Uz preispitivanje predstavljen je i ambiciozan prijedlog za pojednostavnjenje financijskih pravila. Jednostavnijim pravilima smanjuje se broj pogrešaka i povećava učinkovitost financiranja EU-a.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Photo: Flickr

Svjetski dan humanitarnog osiguranja 2019

Godina 2019. obilježava 70. obljetnicu Ženevske konvencije, zbog toga Europska unija odaje počast obvezama onih ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


+ 5 = dvanaest

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>