Dom / EKONOMIJA / Manjak prihoda od PDV-a: U EU-u 2014. zbog nenaplaćenih prihoda izgubljeno gotovo 160 milijardi eura
PHOTO © European Union
PHOTO © European Union

Manjak prihoda od PDV-a: U EU-u 2014. zbog nenaplaćenih prihoda izgubljeno gotovo 160 milijardi eura

Prema brojkama koje je danas objavila Europska komisija nevjerojatnih 159.5 milijardi eura prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV) izgubljeno je u EU-u 2014.

Prema istraživanjima, ukupna razlika između očekivanog prihoda od PDV-a i uistinu naplaćenog iznosa (tzv. manjak prihoda od PDV-a) još je jednom na godišnjoj razini dosegla neprihvatljivo visoku brojku. Rezultati idu u prilog Komisijinim pozivima na reformu sustava PDV-a u EU-u kako bi se riješio problem prijevara i sustav učinio učinkovitijim. Države članice sada moraju poduzeti daljnje korake u odnosu na Komisijin Akcijski plan prema jedinstvenom europskom području PDV-a, koji je predstavljen u travnju te se sporazumjeti o budućem smjeru djelovanja prema konačnom sustavu PDV-a za prekograničnu trgovinu u Uniji. Hitne mjere za rješavanje problema prijevara povezanih s PDV-om već su pokrenute, ali današnje brojke pokazuju da su potrebne dublje reforme.
Stopa manjka bila je u rasponu od visokih 37,9 % nenaplaćenog PDV-a u Rumunjskoj do niskih 1,2 % u Švedskoj. U apsolutnim vrijednostima, najviši je manjak prihoda od PDV-a zabilježen u Italiji – 36,9 milijardi eura, dok je Luksemburg imao najniži – 147 milijuna eura.
Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, rekao je: „ Naše države članice gube desetke milijardi eura nenaplaćenog prihoda od PDV-a. To je neprihvatljivo. Postojeći sustav vrlo je loše opremljen za rješavanje problema prijevara povezanih s PDV-om i pogrešnih izračuna i jasno je da se brojke neće popraviti same od sebe. Države članice sada se moraju brzo sporazumjeti o konačnom sustavu PDV-a u EU-u koji je otporan na porezne prijevare, kako je ranije ove godine navela Komisija. Stoga sve države članice pozivam na iskrenu i smislenu raspravu kako bi se dopunili prijedlozi za sljedeću godinu te kako bi se to pitanje konačno riješilo.”
Komisija financira istraživanje o manjku prihoda od PDV-a kao dio svojeg rada na reformi sustava PDV-a u Europi kako bi suzbila porezne prijevare i utaju poreza. Današnje je izvješće dokaz da, iako su neke države članice poboljšale svoju naplatu prihoda od PDV-a, znatan se napredak može postići samo ako države članice pristanu na to da se postojeći sustav PDV-a u EU-u pojednostavni, učini otpornijim na porezne prijevare te da manje opterećuje poduzeća.
U usporedbi s 2013., manjak prihoda od PDV-a smanjio se za 2,6 milijardi eura 2014., ali individualni rezultati država članica znatno se razlikuju u pogledu izvršenja obveza povezanih s PDV-om. Napredak je u brojkama pokazalo 18 država članica, dok ih osam nije uspjelo prikupiti više prihoda od PDV-a nego prethodne godine.
Procjene za 2014. točnije su nego prethodnih godina zahvaljujući boljim računovodstvenim podacima koje države članice EU-a pružaju u skladu s novim međunarodnim standardima.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


tri × = 9

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>