Dom / EKONOMIJA / Selite se unutar EU-a?
Photo: Flickr
Photo: Flickr

Selite se unutar EU-a?

Parlament je usvojio nova EU pravila kojima bi se olakšala sloboda kretanja građana tako što bi se pojednostavilo prihvaćanje određenih javnih dokumenta, kao što su potvrde o braku ili rođenju, u drugim državama članicama. Kako bi se izbjegla potreba za prevođenjem, uveo bi se novi višejezični EU formular koji bi se priložio dokumentu.

“Svaki dan se borimo za interese naših građana. Ova inicijativa je prvi korak kako bi im se olakšao prekogranični život, time što će imati jedan administrativni teret manje s kojim su se do sada suočavali”, rekla je izvjestiteljica Mady Delvaux (S & D, LU).

Ova Uredba pokriva sve dokumente o civilnom statusu i neke druge koji trebaju građanima koji se sele u inozemstvo, kao na primjer potvrda o prebivalištu, nacionalnosti ili nekažnjavanju.

Nestale bi administrativne formalnosti kao što su “legalizacija” ili “Apostille” ovjera javnih isprava, kao što su one koje dokazuju građanski status, ili nacionalnost. Zastupnici Europskog parlamenta i Vijeće složili su se proširiti opseg pravila i uključiti dokumentaciju kojom se dokazuje sposobnost za brak ili za ulazak u registrirano partnerstvo.

Nadalje, ovom Uredbom će se također obuhvatiti dokumenti koji su građani koji žive u drugoj državi članici moraju napraviti, ako žele glasovati i / ili biti kandidat na europskim ili općinskim izborima u državi članici u kojoj borave.

 

Višejezični EU formular

 Kako bi se izbjegla potreba za prevođenjem, uveo bi se novi višejezični EU formular koji bi se priložio dokumentu. Ovaj višejezični standardni formular trebao bi građanima uštediti novac i vrijeme jer više ne bi bilo potrebe za ovjerenim prijevodima.

Javne isprave obuhvaćene uredbom odnose se na rođenje, činjenicu da je osoba živa, smrt, ime, brak (uključujući sposobnost za sklapanje braka i bračno stanje), razvod, zakonsku rastavu ili poništenje braka, registrirano partnerstvo (uključujući sposobnost za sklapanje registriranog partnerstva i status registriranog partnerstva), razvrgnuće registriranog partnerstva, zakonsku rastavu ili poništenje registriranog partnerstva, roditeljstvo, posvojenje, boravište i/ili prebivalište ili državljanstvo.

 

Obveza informiranja građana

 Kako bi se zajamčilo da su građani svjesni pojednostavljenog prekograničnog prihvaćanja određenih javnih dokumenata, zastupnici traže od Komisije i država članica da obavijeste građane o novim pravilima putem internetskih stranica i Središnjeg državnog portala.

 

Ocjena nakon dvije godine: proširenje opsega novih pravila?

 Zastupnici su također zatražili da se omogući daljnja primjena pravila nakon dvije godine, na javne isprave koje se odnose na pravni status i predstavljanje tvrtke, diplome i druge dokaze o formalnim kvalifikacijama, i na javne isprave kojima se potvrđuje službeno priznat invaliditet.

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× jedan = 1

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>