Dom / EKO/OKOLIŠ / Energetski ciljevi za 2020
Photo: Flickr
Photo: Flickr

Energetski ciljevi za 2020

Cilj EU-a za energiju iz obnovljivih izvora – udio od 20% u ukupnoj potrošnji do 2020. – već je ostvarilo mnogo država članica EU-a ili će ga ostvariti uskoro, a među njima je i Hrvatska. Međutim, druge države zaostaju i moraju učiniti više, kaže se u rezoluciji o napretku država po pitanju obnovljivih izvora energije, usvojenoj u četvrtak. Kako bi se postigao cilj porasta energetske učinkovitosti od 20% do 2020., države članice moraju u potpunosti primijeniti EU zakonodavstvo, kaže se u drugoj rezoluciji također usvojenoj u četvrtak.

”Tražimo od Komisije da osigura da europski i nacionalni ciljevi razvoja energije iz obnovljivih izvora ne ograničavaju jedni druge”, rekoa je izvjestitelj Markus Pieper (EPP, Njemačka).

”EU mora ostati predvodnik u razvoju energije iz obnovljivih izvora”, rekla je izvjestiteljica za napredak država po tom pitanju Paloma Lopez Bermejo (GUE/NGL, Španjolska).

 

Povećanje energije iz obnovljivih izvora nakon 2020.

Učinkovito korištenje svih postojećih programa potpore i pristup kapitalu od presudne je važnosti za postizanje cilja od 20% energije iz obnovljivih izvora do 2020. godine.

 

Provođenje zakonodavstva o energetskoj učinkovitosti

 S druge strane cilj od 20 % poboljšanja učinkovitosti ugrožen je ako se postojeće zakonodavstvo EU-a u državama članicama ne provede u potpunosti, kaže se u ocjeni Parlamenta o napretku zemalja u postizanju tih ciljeva.

Zastupnici ponovno traže da se za 2030. postavi cilj energetske učinkovitosti od 40 % smatrajući da su ”obvezujući zahtjevi ključni za postizanje maksimalne razine ambicije i napora” država članica.

 

Zastupnici žele bolji dogovor za potrošače

Samostalno stvaranje i samostalna potrošnja su temeljna prava, a nadolazeća revizija direktive o energiji iz obnovljivih izvora trebala bi predvidjeti mjere za promicanje i poticanje ulaganja u ta područja, rekli su zastupnici.  Naglasili su i da bi bolje integrirano tržište moglo poduprijeti daljnji razvoj obnovljivih izvora i smanjenje troškova za potrošače.

Zastupnici pozivaju EU da više ulažu u informacijske i potpore programima u zemljama članicama koje bi mogle pomoći u podizanju sudjelovanja u sadašnjim lokalnim programima energetske učinkovitosti, te promicati novi tehnički razvoj u područjima kao što su radne tvari, rasvjeta, izolacija itd.

Potrošači imaju ključnu ulogu te je njihovo sudjelovanje bitno za postizanje ciljeva energetske učinkovitosti, na primjer: preuređenjem zgrada te programima centraliziranog grijanja i hlađenja i na individualnoj osnovi.

Rezolucija o energetskoj učinkovitosti prihvaćena je s 253 glasa za, 193 protiv i 4 suzdržana, a o obnovljivoj energiji s 444 glasa za, 103 protiv i 23 suzdržana.

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


− šest = 0

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>