Dom / POLITIKA / Politički dogovor u EU oko prestanka trgovine s dijamantima iz ratom zahvaćenih regiona
logo2

Politički dogovor u EU oko prestanka trgovine s dijamantima iz ratom zahvaćenih regiona

EU je pristala na dogovor da zaustavi financiranje oružanih skupina kroz trgovinu mineralima nakon dogovora između Komisije, Vijeća i Parlamenta. Zbog toga će tvrtke iz EU morati da izvore kositara, tantala, volframa i zlata traže izvan regiona zahvaćenih ratom. Ovi minerali se obično koriste u svakodnevnim proizvodima kao što su mobilni telefoni, automobili i u proizvodnji nakita.
EU se zalaže za sprečavanje međunarodne trgovine minerala kroz koje se financiraju kriminalci i vojni zapovjednici. Ovim potezom se EU trudi da zaustavi dobit od trgovine minerala koji se koriste za finansiranje naoružanih sukoba.

“Ovaj dogovor će pomoći zajednicama zahvaćenim ratom tako što će se trgovati za mir i prosperitet” rekla je europski povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström. Predsjednik Lange slaže se s tom izjavom “moramo napraviti korak ka našoj odgovornosti i razbiti začarani krug između trgovine mineralima i financiranju sukoba – danas obilježava važnu točku prema postizanju tog cilja”
Osim toga, Komisija će provesti niz kontrola kao traženja topionica i prerađivača koja koriste ove minerale pa do samog izvora a velika većina dovezenih minerala biće pod kontrolom ali pod kontrolom biće i kompanije koja koriste ove minerale u svojim proizvodima.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


1 + = četiri

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>