Dom / LJUDI / Teme plenarnog zasjedanja
Flickr: Jyrki Katainen
Flickr: Jyrki Katainen

Teme plenarnog zasjedanja

Migracijska kriza ponovno je bila središnja tema plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu na kojoj su zastupnici raspravljali o ulaganjima u afričke zemlje kako bi se usporio ili zaustavio imigracijski tok jačanjem lokalnih ekonomija te o pristup europskom tržištu rada bez nanošenja štete lokalnim radnicima. Odobren je mandat istražnom odboru o panamskim dokumentima te se raspravljalo o napretku 315 milijardi eura vrijednog investicijskog plana Europske komisije.

Većina zastupnika pozdravila je tijekom rasprave u utorak, 7. lipnja, planove za suradnju s trećim zemljama, posebno u Africi, povećanjem javnih i privatnih ulaganja kako bi se pomoglo gospodarskom i socijalnom razvoju i smanjenju migracijskih tokova. Radi se o ambicioznom projektu pod vodstvom Jean-Claudea Junckera koji je dobio oprečne ocijene zastupnika. Povjerenik Jyrki Katainen rekao je da plan uspješno pomaže malim i srednjim poduzećima te da bi se trebao proširiti na strane zemlje.

U srijedu, 8. lipnja, zastupnici su raspravljali o stanju demokracije u Turskoj nakon što je 138 zastupnika turskog parlamenta izgubilo imunitet. Borba protiv prijevara, utaje poreza i izbjegavanja poreza među najvišim su političkim prioritetima EU-a, stoga je Parlament u utorak, 7. lipnja, raspravljao o utvrđivanju pravila protiv praksi izbjegavanja poreza kojima se izravno utječe na funkcioniranje unutarnjeg tržišta. Parlamentarni prijedlog je do sada najdublji dalekosežni popis mjera.

 

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


sedam − = 1

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>