Dom / POLITIKA / Komisija podupire novu Europsku graničnu i obalsku stražu
logo2

Komisija podupire novu Europsku graničnu i obalsku stražu

Planovi za postavljanje integriranog sustava upravljanja granice EU,  koja povezuje FRONTEX-a i nacionalne organe koji upravljaju granicom, podržati su od strane Odbora za građansku slobodu u ponedjeljak. Oni će omogućiti dodatne granične timove koji će se brzo rasporediti u zemlje EU čije su vanjske granice pod pritiskom. Nacionalne vlasti će i dalje upravljati svojim granicama ali može zatražiti pomoć od agencije ako je u krizi.

EU treba sigurniju, bolje upravljanu vanjsku granicu, a s njime i Europsku graničnu i obalnu stražu u najkraćem mogućem roku. Europska granična i obalna straža nije čarobni štapić koji može riješiti migracijsku krizu s kojom se EU danas suočava ili da povrati Schengenski prostor. Moramo pokazati Europljane da EU može donijeti odluku i može biti učinkovita “, rekao je izvjestitelj Artis Pabriks (EPP, LV).

Zastupnici su izmijenjena izvorni prijedlog da bi nova agencija učinkovitiji u rješavanju izazova s ​​kojima se suočavaju u EU u svojim granicama, s obzirom i na migracije i unutarnje sigurnosti i sa ciljem očuvanja slobode kretanja unutar schengenskog prostora, te povećanje transparentnosti i odgovornost prema Europskom parlamentu, uz poštivanje suvereniteta zemalja članica EU.

Naime, oni su izmijenjena izvorni prijedlog Komisije, tako da je na zemljama članicama (u Vijeću) odlučiti o intervenciji, kvalificiranom većinom, a ne Komisija.

Nacrt regulacije je odobrio 40 glasova za i 10, uz 5 suzdržanih.

Vijeće može odlučiti da pokrenu brze granične intervencije u kriznim situacijama

U slučajevima kada država članica se suočava s povećanim pritiskom na svojim granicama, kao što je nerazmjerni migracijski pritisak ili prekograničnog kriminala, ekipe koje intervjuišu na granici mogu biti privremeno raspoređene ili na zahtjev države članice ili odlukom Vijeća.

Povratak operacije

Zastupnici su također pristali da dodatno prošire ulogu agencije dopuštajući da pomogne državama članicama s operacijama povratka (tj vraćanje državljanina koji nezakonito borave u EU u njihovu zemlju porijekla),kao i pomoć sa operativne i tehničke strane a sama odluka ostaje na nacionalnoj razini. Europska granična i obalska straža neće imati svoje graničare, ali će se moći pozvati na brzu reakciju od 1500 graničara koji će biti nominirani od strane država članica. Države članice bez kopnene ili morske vanjske granice bi trebale staviti na raspolaganju agenciji 3% svojih nacionalnih graničara, a za države članice koje imaju kopnenu ili morsku vanjsku granicu će morati da da agenciji na raspolaganju 2% svojih graničara.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


3 × = petnaest

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>