Dom / EKO/OKOLIŠ / Komisija zatvara elektrane smeđeg uglja u Njemačkoj
logo2

Komisija zatvara elektrane smeđeg uglja u Njemačkoj

Europska komisija će dodijeliti 1,6 milijardi eura javnog financiranja za trenutno zaustavljanje rada osam elektrana smeđeg uglja.

Komisija je zaključila da ova mjera promiče ciljeve zaštiti okoliša u EU tako što pomaže Njemačkoj da postigne svoj cilj emisija CO2, bez narušavanja tržišnog natjecanja na tržištu.

U Njemačkoj će prva postrojenja prestati s radom u listopadu 2016., a posljednja u listopadu 2019. Operatori ovih elektrana će biti nadoknađeni za izgubljenu dobit jer ne mogu nastaviti prodavati električnu energiju na tržištu.
Spaljivanje lignita jedan je od najvažnijih zagađivača CO2. U Njemačkoj, gdje je tržište električne energije trenutno prekapacitirano, lignit se i dalje koristi u velikoj mjeri,  čak 24% od ukupne proizvodnje električne energije u 2015. Osam elektrana u pitanju predstavlja 13% od ukupnog proizvodnog kapaciteta njemačkih elektrana smeđeg uglja.
Cilj zatvaranja elektrana je smanjenje emisije CO2 za 11 – 12,5 milijuna tona godišnje od 2020. godine, kada će svih osam elektrana prestati s radom. U prosincu 2014., njemačka vlada je objavila da će smanjiti njemačke emisije CO2 za 40% do 2020.
Dok troškove za zatvaranje postrojenja će snositi operatori, Njemačka planira nadoknaditi subjekte za svoje izgubljene dobiti. Ona je također ocijenila naknadu za subjekte kako bi bila sigurna da oni ne dobivaju nepravednu prednost nad svojim konkurentima. Oni će dobiti nadoknadu u visini od četiri godine rada pod uslovom da bi elektrana i dalje radila, što je manje od prosječnog očekivanog životnog vijeka postrojenja.
Na osnovu toga, Komisija je zaključila da će učinci na tržištu električne energije biti ograničeni i da će potencijalno narušavanje tržišnog natjecanja u velikoj mjeri biti umanjen ekološkim prednostima.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× 6 = dvadeset četiri

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>