Dom / POLJOPRIVREDA / Zastupnici ponovno traže obvezno navođenje zemlje podrijetla za mlijeko i meso
logo2

Zastupnici ponovno traže obvezno navođenje zemlje podrijetla za mlijeko i meso

Zastupnici su ponovili svoju potporu za obvezno navođenje zemlje podrijetla mesa i mlijeka u rezoluciji usvojenoj u četvrtak. Uz obvezno navođenje potrošači bi imali više povjerenja prema hrani uz istovremeno transparentniji prehrambeni lanac.

Zastupnici traže da se počne primjenjivati obvezno navođenje zemlje ili mjesta podrijetla za sve vrste mlijeka za piće, mliječnih i mesnih proizvoda, te da se razmotri mogućnost da se obvezno navođenje zemlje ili mjesta podrijetla proširi i na druge prehrambene proizvode s jednim sastojkom ili s jednim glavnim sastojkom.

Prema Eurobarometrovom istraživanju iz 2013. godine čak :

84% građana smatra potrebnim navesti zemlju podrijetla za mlijeko

88% građana smatra potrebnim navesti zemlju podrijetla za meso (za govedinu, svinjetinu, kozje i ovčje meso i perad već vrijede pravila navođenja zemlje podrijetla)

više od 90% smatra potrebnim navođenje zemlje podrijetla za industrijski prerađenu hranu

 

Kako bi se obnovilo povjerenje potrošača poljuljano skandalom s konjskim mesom i drugim prijevarama s hranom, i kako bi se u cijelom prehrambenom lancu jamčila transparentnost, navođenje podrijetla mesa prisutnog u prerađenim prehrambenim proizvodima mora postati obvezno.

Zastupnici su napomenuli da se u izvješću Komisije navodi da bi operativni troškovi obveznog označavanja zemlje podrijetla za vrste mesa obuhvaćene izvješćem bili razmjerno niski.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

PHOTO © European Union

Zastupnici pozivaju na ograničenje industrijskih transmasnih kiselina u hrani

EU bi trebala staviti obavezna ograničenja na industrijski proizvedene transmasne kiseline koje mogu povećati rizik ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


jedan + 4 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>