Dom / POLITIKA / Europska komisija predlaže bezvizni režim za narod Kosova
logo2

Europska komisija predlaže bezvizni režim za narod Kosova

Europska komisija je danas predložila Vijeću Europske unije i Europskom parlamentu predlog o ukidanju viza za građane Kosova i pomeranjem Kosova na bezviznu listu za kratke boravke u Schengenskom prostoru. Prijedlog je predstavljen zajedno s pozitivnim ocjenama Komisije čime se potvrđuje da je Kosovo ispunilo uvjete za liberalizaciju viznog režima.
Povjerenik za migraciju, unutarnje poslove i građanstvo, Dimitris Avramopoulos je rekao: “Danas smo predložili bezvizni režim za građane Kosova s ​​biometrijskim putovnicama – koji će olakšati ljudske odnose i jačanje poslovanih, društvenih i kulturnih veze između EU i Kosova. To je rezultat napornog i uspješnog rada kosovskih vlasti u postizanju dalekosežnih i teških reformi u području pravosuđa i vladavine prava. Znam koliko je važan bezvizni režim za narod Kosova i jako sam zadovoljan s postignutom napretkom, nadam se da će Europski parlament i Vijeće vrlo brzo usvojiti naš prijedlog.
Nakon što je prijedlog bude usvojen od strane Europskog parlamenta i Vijeća, građani Kosova s biometrijskim putovnicama moći će da putuju do 90 dana bez vize u sve zemlje članice EU osim Irske i Velike Britanije ali će moći da putuju još u Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku. Građani EU već sad mogu putovati na Kosovo bez vize.
Ostali uvjeti za ulazak u Schengenski prostor će se primjenjivati, uključujući i dokaz za dostatna dostatna financijska sredstva i svrha putovanja. Bezvizni režim ne predviđa pravo na rad u EU.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


4 − dva =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>