Dom / LJUDI / Zastupnici pozivaju Komisiju da poduzme pravne mjere protiv SAD-a i Kanade zbog nedostatka viznog reciprociteta
logo2

Zastupnici pozivaju Komisiju da poduzme pravne mjere protiv SAD-a i Kanade zbog nedostatka viznog reciprociteta

Zastupnici Odbora za građanske slobode u Europskom parlamentu tijekom današnje rasprave rekli su da bi Europska komisija trebala poštovati važeće zakonodavstvo i usvojiti pravne mjere kojima se  privremeno uvode vize za građane SAD-a i Kanade budući da te dvije države još uvijek zahtijevaju od građana nekih država članica EU vize za ulazak na svoj teritorij.

Većina zastupnika izrazila je žaljenje zbog odluke Komisije objavljene 12. travnja u kojoj Komisija od Parlamenta i Vijeća traži da do 12. srpnja iznesu stajalište ”o najprikladnijim daljnjim koracima” u vezi s viznim politikama SAD-a i Kanade. Zastupnici inzistiraju na tome da Komisija mora ili usvojiti delegirani akt kojim ukida bezvizna putovanja iz tih dviju zemalja ili predstaviti prijedlog reformi trenutnih pravila o viznom reciprocitetu.

“Situacija je jasna”, rekao je predsjednik odbora Claude Moraes (S&D, UK), dodajući da zastupnici moraju odlučiti kako će odgovoriti na Komisijin zahtjev. Agustín Díaz de Mera (EPP, Španjolska), izvjestitelj za reviziju uredbe o vizama donesene 2013., izjavio je ”da nije vrijeme za raspravu o prikladnosti ponovnog uvođenja viza” i naglasio da Komisija mora pratiti zakonsku proceduru.

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× 4 = trideset dva

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>