Dom / EKO/OKOLIŠ / Bez pretjeranog izlova: Parlament glasuje o sporazumima za podršku ribljeg fonda
Photo: Flickr
Photo: Flickr

Bez pretjeranog izlova: Parlament glasuje o sporazumima za podršku ribljeg fonda

Ribe nisu samo ukusne i hranjive, već su u sve većoj opasnosti. Prekomjeran izlov uzrokuje pad ribljeg fonda diljem svijeta.

EU ima za cilj promovisanje održivog ribolova u Europi, kao dio svoje zajedničke ribarske politike. Ovaj tjedan Parlamentarni odbor glasuje o važnim ugovorima o ribolovu s Liberijom i Mauritanijom i gleda kako da poboljša stanje u Sredozemlju.

Prekomjeran izlov i dalje predstavljaju prijetnju ribljeg fonda u cijelom svijetu. U Europi je situacija u Mediteranu naročito problematična. U 2013. ulovljeno je 424,993 tona ribe,a 71% zaliha srdele i inćuna je trenutno izlovljeno. Međutim, uspjeh politike u Atlantiku gdje pretjerani izlov ribe je pao sa 86% u 2009. godini na 41% u 2014. godini, pokazuje da još uvijek ima nade za Mediteran. Parlament također podržava održivi ribolov.

Danas je Komisija za ribarstvo glasovala o višegodišnjem planu oporavka za tunu u Atlantiku i Mediteranu, ugovoru o održivom ribarstvu i partnerstvu između EU i Liberiji, kao i o sporazuma s Mauritanijom o ribolovnim mogućnostima.

Osim toga, Odbor za ribarstvo ima ročište 19. travnja na temu ribljeg fonda i ribarstva na Mediteranu. Zastupnici Europskog parlamenta su gledali na učinke koji su utjecali na zalihe kao što je zagađenje i klimatske promjene, ali će i ispitati socio-ekonomske aspekte u sektoru ribarstva.

Marina

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


× 5 = petnaest

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>