Dom / BLOG / Reforma zaštite podataka – EP odobrio nova pravila
logo2

Reforma zaštite podataka – EP odobrio nova pravila

Nova EU pravila o zaštiti podataka kojima je cilj pružiti kontrolu građanima nad njihovim osobnim podacima i stvoriti, u digitalno doba, visoku i ujednačenu razinu zaštite podataka u Europskoj uniji, usvojena su u četvrtak. Reforma također postavlja minimalne standarde o korištenju podataka za policijske i pravosudne svrhe.
 
 
Ovim glasovanjem, završena je potpuna reforma pravila za zaštitu podataka na kojoj je EP radio 4 godine. Reforma će zamijeniti trenutnu Direktivu za zaštitu podataka, koja datira iz 1995. godine kada je internet bio još u povojima, te je usvojena opća uredba osmišljena kako bi se građanima pružila veća kontrola nad vlastitim informacijama u digitaliziranom svijetu pametnih telefona, društvenih medija i internet bankarstva.
 
“Opća uredba o zaštiti podataka uz visoku i ujednačenu razinu zaštite podataka u cijeloj EU sada je stvarnost. Ovo je veliki uspjeh za Europski parlament i glasni europski “da” za prava potrošača i konkurenciju u digitalnom dobu. Građani će sami moći odlučiti koje osobne podatke žele podijeliti”, rekao je izvjestitelj Jan Philipp Albrecht (Zeleni, DE).
 
Nova pravila uključuju:
  • pravo na brisanje (“pravo na zaborav”)
  • “jasan i pozitivan pristanak” na obradu osobnih podataka od strane ispitane osobe
  • pravo na prijenos podataka drugom voditelju obrade
  • obavješćivanje ispitanika o povredi osobnih podataka
  • osiguranje da su pravila o privatnosti objašnjena jasnim i razumljivim jezikom
  • jača provedba i novčane kazne do 4% ukupnog godišnjeg prometa na svjetskoj razini tvrtkama  koje prekrše pravila
 
Nova pravila prijenosa podataka kako bi se osigurala bolja policijska suradnja
 
Paket zaštite podataka također uključuje direktivu o prijenosima podataka policiji i pravosudnim tijelima. Direktiva će se odnositi na prekogranični prijenos podataka unutar EU-a, kao i, po prvi put, postavit će minimalne standarde za obradu podataka za policijske svrhe u svakoj državi članici.
 
Nova pravila imaju za cilj zaštititi pojedince, bilo žrtve, kriminalce ili svjedoke, postavljanjem jasnih prava i ograničenja na prijenos podataka u svrhu prevencije, istrage, otkrivanja i procesuiranja kaznenih djela ili izvršenje kaznenih sankcija, uključujući i zaštitu te sprječavanja ugrožavanja javne sigurnosti, a istovremeno olakšava glatku i učinkovitu suradnju između tijela za provedbu zakona.
 
“Glavni problem u vezi terorističkih napada i drugih međunarodnih kaznenih djela je u tome što države članice nerado razmjenjuju  vrijedne informacije”, rekla je izvjestiteljica za Direktivu Marju Lauristin (S&D, ET). “Postavljanjem europskih standarda za razmjenu informacija između nadležnih tijela, Direktiva za zaštitu podataka postati će moćan i koristan alat koji će pomoći vlastima prenijeti osobne podatke jednostavno i učinkovito, a u isto vrijeme poštujući temeljno pravo na privatnost “, zaključila je.

Miroslav

Nezabudni pozrieť

PHOTO: European Union 2018

Čvršća obrana od nepoštenog uvoza u svrhu zaštite radnih mjesta i industrije u EU

EU će se moći bolje zaštititi od neopravdano jeftinog uvoza i učinkovitije boriti protiv okolišnog ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


2 × = osam

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>