Dom / MOTO/PUTOVANJE / Stroži propisi Europske komisije za sigurnije i zelenije automobile
auta

Stroži propisi Europske komisije za sigurnije i zelenije automobile

Europska Komisija iznijela je zakonodavne prijedloge kojima želi osigurati da proizvođači automobila strogo poštuju sve zahtjeve EU-a u pogledu sigurnosti, okoliša i proizvodnje.

Komisija predlaže veliku reformu tzv. EU-ova pravnog okvira za homologaciju. Prema sadašnjim pravilima za nadzor usklađenosti proizvođača s odgovarajućim propisima EU-a i za potvrđivanje da vozilo ispunjava sve zahtjeve za stavljanje na tržište isključivo su odgovorna nacionalna tijela. Današnjim prijedlozima ostvarit će se neovisnije ispitivanje vozila i veći nadzor vozila koja su već u prometu. Pojačani nadzor na europskoj razini osnažit će sustav u cjelini.

Komisija je već i prije otkrića o Volkswagenu počela preispitivati EU-ov pravni okvir za homologaciju motornih vozila. U međuvremenu je, međutim, zaključila da je nužna znatno dalekosežnija reforma kako bi se spriječili ponovni slučajevi nepoštovanja propisa. Današnji prijedlog uredbe o homologaciji i nadzoru tržišta motornih vozila dopunjava rad na uvođenju pouzdanijih ispitivanja emisija (ispitivanja emisija u stvarnoj vožnji).

Jyrki Katainen, potpredsjednik Komisije za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: Na jedinstvenom tržištu sa slobodnim prometom roba svi se moraju pridržavati pravila. Otkrića o Volkswagenu pokazala su da treba poboljšati sustav za odobravanje stavljanja automobila na tržište. Kako bismo vratili povjerenje kupaca u tu važnu industriju, moramo postrožiti propise, ali i pobrinuti se da se oni stvarno poštuju. Bitno je ponovno uspostaviti ravnopravnu i poštenu tržišnu utakmicu.

Povjerenica Elżbieta Bieńkowska, zadužena za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, dodala je:Jedinstveno tržište zahtijeva rigoroznu provedbu propisa u svim sektorima, pa tako i u automobilskoj industriji. Današnjim prijedlozima povećat ćemo kvalitetu i neovisnost ispitivanja vozila i poboljšati nadzor nad automobilima koji su već u prometu. Njima upotpunjujemo svoje napore za uvođenje najpouzdanijih ispitivanja emisija na svijetu, koja ćemo i dalje unapređivati i preispitivati kako bismo osigurali da se najstroža ograničenja emisija doista poštuju.

Sadašnji se homologacijski sustav temelji na uzajamnom povjerenju: automobil certificiran u jednoj državi članici smije slobodno voziti u cijelom EU-u. Premda EU utvrđuje pravni okvir, odgovornost za provjeru poštuju li ga proizvođači posve je na nacionalnim tijelima. U nacrtu uredbe o homologaciji i nadzoru tržišta motornih vozila zadržano je načelo uzajamnog priznavanja, koje je u srži jedinstvenog tržišta EU-a, ali je nacrt usmjeren na uklanjanje nedostataka u sustavu.

Prijedlog Uredbe pomoći će da se ostvare tri glavna cilja:

  1. Povećanje neovisnosti i kvalitete ispitivanja na temelju kojih automobil dolazi na tržište. Većina država članica imenuje tehničke službe kojima proizvođači automobila izravno plaćaju ispitivanja i preglede sukladnosti vozila sa zahtjevima za EU homologaciju. Komisija predlaže izmjenu tog modela plaćanja kako bi se izbjegle financijske veze između tehničkih službi i proizvođača jer mogu izazvati sukobe interesa i ugroziti neovisnost ispitivanja. U prijedlogu se još predviđa da će tehničke službe za dobivanje i zadržavanje imenovanja morati ispunjavati strože kriterije učinkovitosti te biti podvrgnute redovitom i neovisnom nadzoru. Rad nacionalnih homologacijskih tijela ocjenjivat će stručnjaci kako bi se osiguralo da se relevantna pravila rigorozno provode u cijelom EU-u.
  1. Uvođenje učinkovitog sustava za nadzor tržišta radi provjere sukladnosti automobila koji su već u prometu. Premda se sadašnji propisi uglavnom odnose na preglede prije puštanja u promet, ubuduće će države članice i Komisija provoditi terenske provjere vozila koja su već na tržištu. To će omogućiti rano otkrivanje mogućih neusklađenosti i osigurati poduzimanje brzih i snažnih mjera protiv vozila za koja se utvrdi da su nesukladna i/ili da ozbiljno ugrožavaju okoliš. Sve bi države članice trebale moći poduzeti zaštitne mjere protiv nesukladnih vozila na svojem državnom području bez čekanja da država koja je izdala homologaciju to učini. Države članice morat će redovito preispitivati funkcioniranje svojih aktivnosti nadzora tržišta i te nalaze objavljivati.
  1. Jačanje homologacijskog sustava većim europskim nadzorom. Komisija će imati ovlast poništiti, ograničiti ili povući imenovanje tehničkim službama koje imaju loše rezultate rada i nedovoljno strogo primjenjuju pravila. Moći će provoditi naknadna kontrolna ispitivanja (u okviru svojeg Zajedničkog istraživačkog centra) i, ako je potrebno, pokretati povlačenja s tržišta. Time što Komisiji dopušta nametanje novčanih sankcija, prijedlog će odvraćati proizvođače i tehničke službe od stavljanja ili puštanja nesukladnih vozila na tržište. Uz to, Komisija će predsjedavati provedbenim forumom u okviru kojeg će s državama članicama razviti zajedničke strategije za provjeru usklađenosti i organizirati zajedničke revizije tehničkih službi i stručna ocjenjivanja homologacijskih tijela.

Ne samo što je u prijedlogu zadržana postojeća zabrana poremećajnih uređaja, koju nacionalna tijela moraju stalno provoditi i nadzirati, nego je i dodatno pooštrena. Prema nacrtu Uredbe, naime, proizvođač će morati omogućiti pristup softverskim protokolima u automobilu. Tom se mjerom dopunjuje paket propisa o emisijama u stvarnim uvjetima vožnje koji će znatno otežati izigravanje emisijskih zahtjeva i proizvođačima nametnuti obvezu da objavljuju strategije za smanjenje emisija, kao što je slučaj u SAD-u.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Meeting of the EP Conference of Presidents

Zaštita vanjskih granica: provjera putnika kojima nije potrebna viza

Europski parlament usvojio je u  četvrtak nova pravila prema kojima će državljani trećih zemalja kojima ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


− tri = 5

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>