Dom / POLITIKA / Europski otoci: Parlament poziva na akciju kako bi se prevladale stalne poteškoće
parlament

Europski otoci: Parlament poziva na akciju kako bi se prevladale stalne poteškoće

Zastupnici Europskog parlamenta pozvali su Europsku komisiju da poduzme konkretne mjere u rješavanu problema s kojima se suočavaju otoci u EU i kako bi se iskoristio njihov potencijal, kaže se u rezoluciji o kojoj EP glasao u četvrtak. U tekstu se ističe da je na mnoge otoke u Sredozemlju došao veliki broj migranata te se traži nastavak posebnih poreznih režima.

Rezolucija traži od Komisije da:

uspostavi homogenu skupinu koju čine sva otočna područja na temelju članka 174. UFEU-a, kojim se prepoznaju trajne poteškoće otočnih regija poziva Komisiju da osim BDP-a uzme u obzir i druge statističke pokazatelje koji mogu odražavati ekonomski i socijalno osjetljiv položaj provede detaljnu studiju dodatnih troškova koji nastaju za otoke u pogledu sustava prijevoza osoba i robe, opskrbe energijom i pristupa tržištima donese Strateški okvir EU-a za otoke kako bi se povezali instrumenti koji mogu imati veći teritorijalni učinak dostavi komunikaciju koja bi sadržavala „Program za otoke EU-a“ te nakon toga Bijelu knjigu za praćenje razvoja otoka

Otoci izloženi migracijskim tokovima

Parlament nagalašava da su otoci EU-a također i periferne regije koje se nalaze na vanjskim granicama EU-a te su posebno osjetljivi na izazove s kojima se Europa trenutno suočava, kao što je izloženost sve većim migracijskim tokovima. Zastupnici ističu kako je potreban holistički pristup EU-a koji bi uključivao potporu EU-a i zajedničke napore svih država članica.

Nastavak posebnih poreznih dogovora

Zastupnici su usvojili amandaman kojim se podsjeća da su određenim europskim otocima, odobreni posebni porezni dogovori kao kompenzacija za prirodne nedostatke i trajne demografske poteškoće. Ističe se važnost tih posebnih poreznih dogovora za lokalne zajednice i gospodarstva te se traži da se zadrže, posebno u onim državama članicama koje su u programima gospodarske prilagodbe.

Rezolucija o ulozi lokalnih i regionalnih tijela vlasti u europskim strukturnim i investicijskim fondovima

U odvojenom glasovanju u četvrtak zastupnici EP-a usvojili su rezoluciju u kojoj se traži jačanje uloge i utjecaj regionalnih i lokalnih vlasti, kako bi se ojačala njihova uloga i utjecaj na upravljanje europskim strukturnim i investicijskim fondovima u razdoblju od 2014-2020.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


− 1 = sedam

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>