Dom / EKO/OKOLIŠ / Parlament odbio veto na nova testiranja emisija dizelskih automobila
auto smog
FOTO: FLickr.

Parlament odbio veto na nova testiranja emisija dizelskih automobila

Prijedlog veta na plan o privremenom povećanju granice za automobilske emisije dušikovog oksida (NOx) odbijen je u srijedu u Europskom parlamentu nakon što je Europska komisija obećala klauzulu o reviziji i dugoročni zakonski prijedlog za promjenu sustava odobravanja automobila u EU. To je uslijedilo nakon pritiska Parlamenta u svjetlu skandala s Volkswagenom.

Predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Giovanni La Via (EPP, Italija) kazao je kako su se ”održali intenzivni pregovori između Europske komisije i država članica EU nakon što je Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane podržao prigovor, a Europska komisija odgovorila na to. Sada imamo jasne obveze iz Europske komisije za klauzulu o reviziji s preciznim rokovima za smanjivanje maksimalnih vrijednosti emisija do razina koje su dogovorili su-zakonodavci. Također, kao što je zatražio Parlament, na stolu je i prijedlog za dugoročnu reformu sustava odobravanja automobila u EU.”

“Zbog toga pozdravljam odgovornu odluku plenarne sjednice, koja će nam omogućiti da nastavimo s RDE postupkom (RDE – emisije u stvarnoj vožnji) u cilju smanjivanja automobilskih emisija dušikovog oksida (NOx), koje su trenutno od 400 do 500 posto iznad službene granice. Izbjegli smo nesigurnosti i dvojbe, zato što industrija sada ima stroge, ali održive rokove koje mora poštovati. U Europi ćemo imati bolju kvalitetu zraka za naše građane i bez gubitka radnih mjesta”, zaključio je La Via (EPP, Italija).

Prema Europskoj Komisiji, prijelazno povećanje spomenute službene granice je opravdano zato što se u obzir trebaju uzeti i tehničke nesigurnosti koje se tiču korištenja novog PEMS uređaja (prijenosni uređaj za mjerenje ispušnih plinova) kao i “tehnička ograničenja za unaprjeđenje stvarne emisije plinova dizelskih automobila u kratkom roku za modele koji se trenutno proizvode”.

Sljedeći koraci

Prijedlog rezolucije Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane odbijen je s 323 glasa protiv, 317 glasova za i 61 suzdržanim. Ovo glasovanje oslobađa put Europskoj komisiji da nastavi s drugim RDE paketom. Još dva paketa trebala bi biti podnesena prije nego se završi cjelokupni postupak.

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane održat će javnu raspravu o RDE postupku zakazanu za 23. veljače 2016. godine.

Pozadina: Drugi RDE paket (emisije stvarne vožnje)

Drugim RDE paketom, odobrenim 28. listopada 2015. od strane Tehničkog odbora za motorna vozila (TCMV) – koji okuplja nacionalne stručnjake – nastoji se uspostaviti kvantitativne RDE zahtjeve u cilju ograničenja emisija iz ispušnih cijevi osobnih i komercijalnih (Euro 6) vozila.

Predloženi zahtjevi bit će uvedeni u dva koraka:

• kao prvi korak, proizvođači automobila morat će srušiti raskorak u ”faktoru konformizma” od najviše 2,1 (110%) za nove modele do rujna 2017. godine (kao i za nova vozila do rujna 2019.), i

• kao drugi korak, ta razlika bi se trebala svesti na faktor 1,5 (50%), uzimajući u obzir tehničke margine pogreške, do siječnja 2020. godine za sve nove modele (i do siječnja 2021. za sve nove automobile). Faktor konformizma za broj čestica (PN) tek treba utvrditi.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

EP Plenary session - COP15 to the Convention on Biological Diversity (Kunming 2020)

Parlament podržava Europski zeleni plan i zalaže se za još ambicioznije planove

• Zastupnici pozdravljaju plan EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. • Stoga je do 2030. ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


9 + osam =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>