Dom / POLITIKA / Europarlamentarci pozvali Srbiju i Kosovo na nastavak reformi
parlament

Europarlamentarci pozvali Srbiju i Kosovo na nastavak reformi

Zastupnici su u četvrtak pozdravili nastavak pristupnih pregovora sa Srbijom i napredak u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Napomenuli su kako bi tim odnosima pomoglo kad bi sve zemlje članice EU-a priznale Kosovo.

Zastupnici Europskog parlamenta pozdravili su napredak u 2015. godini u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i pozvali su Beograd i Prištinu da krenu naprijed s potpunim i pravovremenim provođenjem do sada postignutih dogovora, uz napomenu da je to jedan od uvjeta za ulazak Srbije u EU.

Srbija

“Mi smo poslali jasnu poruku – Srbija je na putu prema Europskoj uniji. Otvaranje prvog poglavlja u pristupnom procesu, zbog daljnje normalizacije odnosa s Kosovom, bio je uspjeh za Srbiju “, rekao je EP izvjestitelj David McAllister (EPP, DE).

U rezoluciji se pozdravlja otvaranje pristupnih pregovora s EU, te se poziva Srbiju na nastavak sustavnih reformi. Rad sudaca i tužitelja i medija mora biti slobodan od političkog utjecaja, kaže se u tekstu. Srbija bi također trebala pojačati svoje napore u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Rezolucija o Srbiji usvojena je s 498 glasova za, 66 protiv i 70 suzdržanih.

Kosovo

“Budućnost neovisnog Kosova leži u Europskoj uniji, ali Kosovo mora učiniti više u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, te dati opipljive rezultate, također i u gospodarstvu “, rekla je izvjestiteljica Ulrike Lunacek (Zeleni / EFA, AT).” Kosovo je jedina zemlja na zapadnom Balkanu čiji građani ne smiju slobodno putovati u EU više od tri mjeseca. To se mora promijeniti vrlo brzo, kako bi građanima osigurali da se ne osjećaju “zaključani”, dodala je.

Zastupnici su spomenuli da još pet zemalja članica nije službeno priznalo Kosovo, dodajući da, kad bi sve zemlje članice EU-a to učinile, doprinijele bi većoj stabilnosti u regiji i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Zastupnici su također uočili da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova, ratificiran u Europskom parlamentu 21. siječnja, pruža snažan poticaj za reforme i utire put za integraciju Kosova u EU. Mediji, neovisnost pravosuđa, borba protiv korupcije na visokoj razini i organiziranog kriminala te reforme na tržištu rada, samo su neka područja od velike važnosti, kaže se u rezoluciji.

Rezoluciju o Kosovu podržalo je 403 zastupnika, 103 zastupnika je glasalo protiv, a 104 ih je bilo suzdržano.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


4 − = jedan

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>