Dom / POLITIKA / Europarlamentarci ratificirali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Kosova
kosovo

Europarlamentarci ratificirali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Kosova

Europski parlament je u četvrtak dao svoj pristanak na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Kosova, prvi važni službeni korak na putu integracije Kosova. Dogovor će biti okosnica ojačanog političkog udruživanja i ekonomske integracije između EU i Kosova.

Sporazum je podržalo 486 zastupnika, 102 je glasalo protiv, a 81 je bilo suzdržano.

“Ovo je jako dobra vijest i još jedan važan korak Kosova na putu prema EU integraciji. Po prvi puta, Europska unija i Kosovo imat će ugovorni sporazum”, rekla je izvjestiteljica Ulrike Lunacek (Zeleni, Austrija).

“Sad sporazum treba stupiti na snagu bez odlaganja. Time će se dati značajni pozitivni signal građanima Kosova i njezinom gospodarstvu. Provedba sporazuma pomoći će institucionalizirati reformski proces. Također će donijeti nove mogućnosti za Kosovo da ojača odnose s EU i time pridonijeti stabilizaciji cijele regije “, dodala je.

Sporazumom se poboljšava politički dijalog između Kosova i EU, trgovinski odnosi, te uža suradnja u mnogim sektorima, uključujući i energiju, okoliš, pravosuđe i unutarnji poslovi.

Sljedeći koraci

Suglasnost parlamenta utire put Vijeću ministara da formalno sklopi ovaj Sporazum i omogući njegovo stupanje na snagu za nekoliko mjeseci.

Sva pitanja kojima se bavi ovaj Sporazum ulaze u sferu nadležnosti EU-a, što ovaj sporazum čini EU sporazumom i znači da ne treba biti ratificiran u pojedinim zemljama članicama EU.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


+ 1 = pet

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>