Dom / ZDRAVLJE / Zastupnici traže smanjenje dozvoljenog šećera u dječjoj hrani
cukor

Zastupnici traže smanjenje dozvoljenog šećera u dječjoj hrani

Eurozastupnici su glasali protiv nacrta pravila EU-a koja bi omogućila da dječja hrana i dalje sadrži do tri puta više šećera nego što je preporučeno od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Smatraju da se tim pravilima ne uspijevaju zaštititi dojenčad i mala djeca od pretilosti. Umjesto toga, oni zagovaraju smanjenje ograničenja sadržaja šećera u EU koje bi bilo u skladu s preporukama SZO-a.

Zastupnici smatraju da je prijedlog Komisije suprotan svim zdravstvenim savjetima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i znanstvenih odbora u državama članicama koji su predložili znatno smanjenje ukupnog unosa šećera. Uvođenje takve hrane, posebno u tako ranoj fazi, može doprinijeti rastućoj razini pretilosti djece i može utjecati na razvoj sklonosti prema okusima koje se kod djece još razvijaju, rekli su zastupnici.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje limitiranje unosa šećera na manje od 10 posto od ukupnog unosa energijje. Ali Komisija dozvoljava da 30 posto energetske vrijednosti u dječjoj hrani dolazi iz šećera (7,5 g šećera/100 kcal jednako je 30 kcal iz šećera u 100 kcal energije).

Budući da je loša prehrana daleko najveći temeljni uzrok bolesti i smrti na svjetskoj razini, veći čak od duhana, alkohola i fizičke neaktivnosti razmatranih zajedno, zastupnici smatraju da mjere sadržane u Delegiranoj uredbi nisu dovoljne za zaštitu dojenčadi i male djece od pretilosti te da bi maksimalnu razinu šećera trebalo znatno smanjiti u skladu s preporukama SZO-a.

Zagađivači

S obzirom na izrazitu osjetljivost endokrinog sustava dojenčadi i male djece, trebalo bi primjenjivati opće načelo nulte stope tolerancije za pesticide u dječjoj hrani, kaže se u tekstu. Sva odstupanja od načela nulte stope tolerancije za pesticide, trebaju biti jasno navedena.

Označivanje

Zastupnici u tekstu navode da bi prilikom označivanja i plasiranja na tržište prerađene dječje hrane trebalo jasno naglasiti da ti proizvodi nisu prikladni za dojenčad mlađu od šest mjeseci te se njima ne bi trebalo dovoditi u pitanje preporuku o isključivom dojenju tijekom prvih šest mjeseci.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

European Youth Event 2018 - #EYE2018 - Closing plenary ' Euroscola special: Voting time! '

Upotrebu kanabisa u medicinske svrhe uzimajte ozbiljno, poručuju europski zastupnici

Zastupnici će s Komisijom u srijedu raspravljati  o dilemama u pogledu medicinske upotrebe kanabisa i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


+ dva = 10

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>