Dom / POLITIKA / Ovog tjedna u EP-u: Migracije, računalna sigurnost, trgovinske tajne
parlament

Ovog tjedna u EP-u: Migracije, računalna sigurnost, trgovinske tajne

Implementacija mjera za upravljanje migracijama i izbjegličkom krizom bit će tema rasprave Odbora za građanske slobode i pravosuđe ovog četvrtka, 14. siječnja. Zastupnici će glasati o prvim zajedničkim pravilima o računalnoj sigurnosti te raspravljati o zaštiti poslovnih informacija. Na dnevnom redu je i program novog predsjedništva Vijećem u sklopu čega će nizozemski ministri predstavljati prioritete u resornim parlamentarnim odborima.

U četvrtak 17. siječnja Odbor za građanske slobode i pravosuđe (LIBE) raspravlja o imigracijskoj krizi sa povjerenikom Dimitrisom Avramopoulosom. Razgovarat će se o paketu zakona o granicama, izbjegličkim žarišnim točkama te implementaciji mjera premještanja izbjeglica. Granične kontrole u Švedskoj i Danskoj također će biti tema debate.

Odbor za unutarnje tržište glasat će u četvrtak o europski pravilima o računalnoj sigurnosti. Tvrtke u ključnim sektorima kao što su energetika, prijevoz, financije i zdravstvo te internetske trgovine, pretraživači i tvrtke koje se bave skladištenjem podataka trebat će osigurati infrastrukturu od računalnih napada te dostavljati informacije ako do napada dođe. Načelni dogovor postignut je sa državama članicama u prosincu.

Uvođenje trgovinskih tajni bit će tema rasprave Odbora za pravne poslove. Žrtve zlouporabe moći će podnositi sudske tužbe, ali zastupnici inzistiraju i na slobodi informacija.

Posebni Odbor o poreznim odlukama II te Odbor za gospodarstvo ugostit će povjerenika Pierrea Moscovicija kako bi razgovarali o planovima Komisije u području korporativnog oporezivanja.

Nizozemski ministri predstavljaju planove predsjedanja Vijećem EU-a u resornim Odborima u ponedjeljak i utorak.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


devet − 5 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>