Dom / POLITIKA / Zastupnici o nizozemskom predsjedanju Vijećem EU-a
holandsko

Zastupnici o nizozemskom predsjedanju Vijećem EU-a

Nizozemska je od početka siječnja preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem Europske unije. Narednih šest mjeseci pred sobom će imati niz izazova i gorućih pitanja; od izbjegličke krize i mogućeg referenduma o britanskom izlasku iz Europske unije do terorizma i zaštite okoliša, Što bi trebali biti prioriteti te koji rezultati se očekuju? Nizozemski zastupnici iz raznih klubova zastupnika iznose svoja predviđanja.

Esther de Lange (EPP)

Nizozemska preuzima predsjedanje u teškim vremenima, kada se Europska unija suočava s brojnim unutarnjim i vanjskim krizama i nestabilnošću. Prema tome očekujemo da će nizozemsko predsjedništvo učiniti sve što može kako bi osigurao europsko jedinstvo i odlučnost. Najvažnije je početi rad na unutarnjim granicama na zemlji i moru. Ako Europa ne uspije smanjiti priljev ekonomskih izbjeglica, bit će manje potpore za ratne izbjeglice koji stvarno trebaju pomoć. Građani očekuju konkretne rezultate velikih suvremenih problema, što bi trebao biti fokus rada ovih šest mjeseci.

Paul Tang (S&D)

Trenutni problemi imaju jedno zajedničko obilježje, bilo da se radi o izbjegličkoj krizi ili izbjegavanju plaćanja poreza od strane velikih tvrtki – mogu se riješiti jedino zajedničkim radom na europskoj razini. Još uvijek je previše straha. Oslanjamo se na nacionalne interese i zbog toga nam je svima gore. Trenutno vidimo kako problem imigracija dijeli Europu, a ljudi govore o zatvaranju granica što nije napredak. Ove godine očekujem od Nizozemske da privuče pažnju država članica na zajedničke vrijednosti – riječi, a posebno dijela.

Peter van Dalen (ECR)

Nizozemska mora inzistirati na implementaciji novih pravila i zakona u cijeloj Europskoj uniji. Jednako prihvaćanje zakona osnova je politike o cestovnom prijevozu, euru, Schengenu, bankama itd. Brexit bi bio katastrofa za EU i za Nizozemsku – koja bi stoga trebala učiniti sve što može da spriječi dobrog saveznika, Ujedinjenu Kraljevinu da napusti EU. Vezano uz evaluaciju trgovinskog sporazuma s Pakistanom, Nizozemska treba osigurati da se prava vjerskih manjina u zemlji poštuju. Zlouporaba zakona o blasfemiji treba prestati.

Hans van Baalen (ALDE)

Nizozemsko predsjedništvo usredotočit će se na snaženje unutarnjeg tržišta i međunarodne trgovine. Sporazum o transatlantskoj trgovini je bitan. Ekonomski rast jedino je rješenje mnogih europskih problema. Uz to, morat će se raditi na izbjegličkoj krizi, Schengenu, odnosima s Rusijom i posljedicama katastrofe nesreće zrakoplova MH17, Brexitu te borbi protiv tzv. Islamske države. Efikasna kontrola europskih granica potrebna je za unutarnju i vanjsku sigurnost kako bi se borili protiv nezakonite imigracije i upravljali izbjegličkom krizom.

Anja Hazekamp (GUE / NGL)

Očekujem da će se Nizozemska posvetiti održivosti planeta, uključujući brigu za životinje, prirodu i okoliš. Životinjski prijevoz koji traje danima treba smanjiti. Zabrana prevelikog izlova ribe, održivost i zabrana spojeva koji remete hormone važne su teme u 2016. U ova teška vremena, očekujemo da će Nizozemska raditi na toleranciji, suosjećanju i održivosti. Privatnost i slobode trebaju se čuvati, a ne žrtvovati pod izlikom borbe protiv terorizma.

Bas Eickhout (Zeleni /EFA)

Predsjedništvo pruža prilike za Nizozemsku da se predstavi kao vodeća zemlja. Preuzimanjem vodstva može nastaviti doprinos poboljšanju europskog pristupa izbjegličkoj krizi, klimatskim promjenama, izbjegavanju plaćanja poreza i drugim velikim izazovima, ali napredak je spor. Nizozemska i dalje zaostaje kad se radi o obnovljivim izvorima energije, ne pokazuje suosjećanje prema izbjeglicama i poznato je porezno utočište. Predsjedništvo Vijećem dobra je prilika za velike i brze promjene.

Marcel de Graaff (ENF)

Ne očekujem ništa od nizozemskog predsjedanja. Ova vlada je katastrofa za Nizozemsku, ali dobro slijedi naredbe iz Bruxellesa. Rutte pleše kako Juncker svira i nastavlja uništavati zemlju. Vlada koja predstavlja nacionalne interese već bi zatvorila granice i zatvorila nizozemske državljane koji su se borili u Siriji. Trebamo izaći iz EU-a, eura i Schengena, što se neće dogoditi dok je Rutte na vlasti. Sramota!

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


9 − pet =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>