Dom / EKONOMIJA / EU će uložiti milijardu EUR u regije na svojim vanjskim granicama
komisia

EU će uložiti milijardu EUR u regije na svojim vanjskim granicama

Europska komisija donijela je niz programa prekogranične suradnje za potporu socijalnom i gospodarskom razvoju regija s obje strane vanjskih granica EU-a u ukupnoj vrijednosti od milijardu EUR.

Europska komisija donijela je niz programa prekogranične suradnje za potporu socijalnom i gospodarskom razvoju regija s obje strane vanjskih granica EU-a u ukupnoj vrijednosti od milijardu EUR.

„Prekogranična suradnja ključna je za izbjegavanje stvaranja novih linija razdvajanja. Novim sredstvima dodatno će se pridonijeti integriranijem i održivijem regionalnom razvoju u susjednim pograničnim regijama te skladnijoj teritorijalnoj suradnji na vanjskim granicama EU-a”, izjavio je povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Zadovoljan sam da Europski fond za regionalni razvoj može doprinijeti zbližavanju EU-a i njegovih susjeda. Programi prekogranične suradnje konkretni su primjeri kako EU pomaže građanima u suočavanju sa zajedničkim izazovima, čime se stvara opipljiva solidarnost i poboljšava konkurentnost lokalnih gospodarstava.” izjavila je povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu.

Ova vrsta prekogranične suradnje važan je element politike EU-a prema susjednim zemljama. U okviru te suradnje prednost će se dati projektima kojima se podupire održivi razvoj na vanjskim granicama EU-a kako bi se smanjile razlike u životnom standardu i rješavali zajednički izazovi koji postoje u tim regijama. Za svaki od programa države sudionice odabrale su najviše četiri prioriteta, primjerice razvoj malih i srednjih poduzeća, kultura, okoliš i klimatske promjene, borba protiv siromaštva, obrazovanje i istraživanja, energetika, pristupačnost te upravljanje granicama.

Novim financijskim paketom financirat će se projekti u 27 zemalja: Armeniji, Gruziji, Republici Moldovi, Ukrajini i Rusiji na istoku; Egiptu, Izraelu, Jordanu, Libanonu, Palestini i Tunisu te državama članicama EU-a (Bugarskoj, Cipru, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Latviji, Litvi, Malti, Poljskoj, Portugalu, Rumanjskoj i Švedskoj) te Norveškoj i Turskoj. Financiranje će se realizirati u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog instrumenta za susjedstvo. Ugovori o financiranju između partnerskih zemalja i EU-a finalizirat će se do kraja 2016. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem poziva na podnošenje prijedloga koji bi se trebali objavljivati tijekom 2016. ili početkom 2017. godine.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


3 − jedan =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>