Dom / POLITIKA / EU imenovao novog voditelja misije u Ukrajini
Lančinskas
Kęstutis Lančinskas. PHOTO: Flickr.

EU imenovao novog voditelja misije u Ukrajini

Vijeće je 7. siječnja 2016. imenovalo litavskog višeg policijskog dužnosnika Kęstutisa Lančinskasa voditeljem savjetodavne misije Europske unije u Ukrajini. Lančinskas će zamijeniti Kalmana Mizseija, a očekuje se da će dužnost preuzeti u Kijevu 1. veljače 2016.

Savjetodavna misija Europske unije za reformu sektora civilne sigurnosti u Ukrajini, EUAM Ukraine, službeno je pokrenuta 1. prosinca 2014., a mandat joj je pružanje potpore ukrajinskim državnim agencijama u reformi sektora sigurnosti. Ta je misija jedna od središnjih sastavnica pojačane potpore EU-a ukrajinskim vlastima nakon pobune na Majdanu u prosincu 2013. Ona je uslijedila nakon potpisivanja Sporazuma o pridruživanju između Ukrajine i EU-a 2014., koji uključuje uspostavu područja produbljene i sveobuhvatne slobodne trgovine (DCFTA). DCFTA je stupio na snagu 1. siječnja 2016.

Cilj je EUAM-a ojačati i poduprijeti reformu u državnim agencijama kao što su policija, druga tijela kaznenog progona i sudske vlasti, posebno ured tužitelja. Krajnja je svrha tog procesa vratiti povjerenje ukrajinskog naroda u službe civilne sigurnosti, koje prate navodi o korupciji i nepravilnom postupanju.

Današnju je odluku donio Politički i sigurnosni odbor.

Lančinskas, magistar kaznenog prava, u nekoliko je navrata obnašao dužnost prvog ministra u sklopu litavske diplomatske službe u 90-im godinama prošlog stoljeća. Od 1998. do 2005. služio je kao voditelj službe za međunarodnu suradnju i europsku integraciju litavskog ministarstva unutarnjih poslova, gdje je bio odgovoran i za sudjelovanje Litve u mirovnim misijama i njezino pristupanje schengenskoj suradnji.

Lančinskas je 2005. postao zamjenik litavskoga glavnog ravnatelja policije, a 2009. preuzeo je dužnost načelnika policije okruga Vilnius, koju obavlja do danas.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


9 − jedan =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>