Dom / POLITIKA / Schulz: “Lako je kriviti Europu ili Schengen zbog sigurnosnih propusta u državama članicama”
schulz
Martin Shulz. PHOTO: Flickr.

Schulz: “Lako je kriviti Europu ili Schengen zbog sigurnosnih propusta u državama članicama”

Predsjednik Martin Schulz obratio se čelnicima vlada država članica uoči sastanka Europskog vijeća koji se održava od 17. do 18. prosinca u Bruxellesu, posvećenom migracijama, protuterorizmu i britanskom referendumu. “Lako je kriviti Europu ili Schengen zbog sigurnosnih propusta u državama članicama te mahati iluzijama da povlačenje iza nacionalnih granica cijepi protiv – često domaćih – terorista”, rekao je Schulz. “Ako želimo sačuvati slobodu kretanja, moramo biti brzi i odlučni”.

Predsjednik Martin Schulz pohvalio je čelnike vlada što se bave temama koje trenutno pritišću EU: migracijom, protuterorizmom, ekonomskom i monetarnom unijom, klimom i energetskom politikom te britanskim referendumom i ukrajinskim sukobom.

O posljednjoj točki rekao je da trajni mir u istočnoj Ukrajini pomoć uz potporu zemlji u stabilizaciji gospodarstva i postizanju energetske nezavisnosti. Naglasio je potrebu da se istraže načini da se Rusiju konstruktivno uključi u međunarodne napore da se riješi sirijski sukob, međutim, upozorio protiv povezivanja tih problema: “Sirija i Ukrajina nisu povezane, i među tim pitanjima ne bi trebalo biti međusobnih ustupaka”. Schulz je naglasio da sankcije trebaju biti ponovno procijenjene pod uvjetom da se ostvari značajan napredak i da se ispune uvjeti sporazuma iz Minska.

Schulz je zatražio od država članica da postave “žarišne točke” i provedu odluku o premještanju 120 tisuća izbjeglica. Do sada, manje od 200 osoba je premješteno. “Ovo je sramotna brojka, stoga pozivam države članice da preuzmu veću odgovornost”. Predsjednik je pozdravio prijedlog Komisije o granicama i obalnoj straži: “Uživanje u Europi slobodnoj od unutarnjih granica i dijeljenje odgovornosti za upravljanje vanjskim granicama, dvije su strane istog novčića.”

Vezano uz protuterorističke mjere, predsjednik je podsjetio na dogovore postignute o zaštiti podataka, novim ovlastima Europola te evidenciji podataka o putnicima u zračnom prometu. Međutim, Europa ima još dug put pred sobom što se tiče borbe protiv ozbiljnih zločina, organiziranog kriminala i terorizma.

Schulz je spomenuo i klimatski dogovor iz Pariza te rekao da se treba potruditi kako bi se smanjilo povećanje temperature za 1,5 Celzijeva stupnja. “Energetska unija ključna je u europskoj dugotrajnoj obavezi smanjenja stakleničkih plinova.”

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


pet × = 40

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>