Dom / LJUDI / Ugroženost građana Europe
logo2

Ugroženost građana Europe

Državne članice moraju primjenjivati zakon o oružju rigorozno. Trgovinski tokovi ne nalaze se u sigurnosnim interesima EU-a i zbog nacionalnih, političkih i ekonomskih razloga ne smije nadjačati odlučivanju o izvoznim dozvolama.

Sigurnost građana Europe je više nego ugroženo proteklih godina, zbog sukoba u našem susjedstvu i povećanog krijumčarenja i trgovine oružjem u EU, rekao je izvjestitelj Bodil Valero. Zemlje članice EU bi mogle uzeti u obzir da trebamo jačati sigurnost i ojačati trenutni izvoz oružja u EU.

Nekontrolirano širenje oružja predstavlja ozbiljan rizik za mir i sigurnost, ljudska prava i održivi razvoj. Unatoč situaciji u Siriji i Iraku, u povećanim terorističkih aktivnosti i sukoba na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, nikakve promjene su napravljene na pravilima EU-a o izvozu oružja. U 2013, državne članice su izvozile oružje u vrednosti 26 milijardi eura u treće zemlje.

Transparentnost i javna kontrola mora biti potaknuta. Godišnje izvješće o izvozu oružja EU bi trebala biti u budućnosti lansirana kao javna, interaktivna baza podataka.

Marina

Nezabudni pozrieť

Photo: Flickr

Svjetski dan humanitarnog osiguranja 2019

Godina 2019. obilježava 70. obljetnicu Ženevske konvencije, zbog toga Europska unija odaje počast obvezama onih ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


četiri + = 7

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>