Dom / LJUDI / Europska komisija registrirala je europsku građansku inicijativu koja se odnosi na temeljne vrijednosti EU-a u Mađarskoj
hungary
PHOTO: Flickr.

Europska komisija registrirala je europsku građansku inicijativu koja se odnosi na temeljne vrijednosti EU-a u Mađarskoj

Europska komisija je registrirala europsku građansku inicijativu koja je pozvala Komisiju da predloži aktiviranje članka 7. Ugovora zbog navodnih kršenja temeljnih vrijednosti EU-a u Mađarskoj. Registracijom započinje godinu dana dug proces tijekom kojeg organizatori predložene europske građanske inicijative prikupljaju potpise za podršku toj inicijativi.

Odluka Komisije o registraciji odnosi se samo na pravnu prihvatljivost prijedloga. Uredbom u europskoj građanskoj inicijativi predviđeni su sljedeći uvjeti prihvatljivosti: da predložene radnje razvidno ne izlaze iz okvira ovlasti Komisije da podnese prijedlog pravnog akta, nisu očito uvredljive, isprazne i uznemirujuće te da nisu u suprotnosti s vrijednostima Unije.

Kolegij povjerenika raspravljao je 24. studenoga o pravnoj prihvatljivosti predložene europske građanske inicijative te je zaključeno da su pravni uvjeti za registraciju te europske građanske inicijative ispunjeni. Kolegij u toj fazi nije analizirao meritum inicijative.

Ako navedena europska građanska inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz barem sedam različitih država članica, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca. Komisija može odlučiti hoće li ili neće udovoljiti zahtjevu te će u oba slučaja morati dati obrazloženje svoje odluke.

Kontekst

Europske građanske inicijative uvedene su Lisabonskim ugovorom te su u travnju 2012., nakon stupanja na snagu Uredbe o europskoj građanskoj inicijativi, kojom se provode odredbe iz Ugovora, pokrenute kao alat za oblikovanje politike koji se daje građanima u ruke.

Nakon službene registracije, putem europskih građanskih inicijativa omogućava se milijunu građana iz barem četvrtine država članica EU-a da pozovu Europsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima Komisija za to ima ovlasti.

Ako – i samo ako – registrirana europska građanska inicijativa prikupi milijun provjerenih potpisa iz barem sedam država članica, Komisija mora odlučiti hoće li ili neće djelovati te obrazložiti svoju odluku.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Photo: Flickr

Svjetski dan humanitarnog osiguranja 2019

Godina 2019. obilježava 70. obljetnicu Ženevske konvencije, zbog toga Europska unija odaje počast obvezama onih ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


6 + pet =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>