Dom / LJUDI / LUX nagrada 2015: i pobjednik je Mustang
lux prize

LUX nagrada 2015: i pobjednik je Mustang

Predsjednik EP-a Martin Schulz objavio je danas u podne ovogodišnjeg pobjednika Nagrade LUX tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu. Film Mustang je prvijenac turske redateljice Deniz Gamze Ergüven, a radi se o pet sestara koje su bile prisiljene na brak, ali koje su se odlučile živjeti svoj život i prekinule su tradiciju.

Predsjednik Schulz čestitao je svim finalistima i rekao: ” Ova sva tri različita filma sadrže jedno zajedničko glavno pitanje: Kako se mora naš kontinent migracije promijeniti da postane kontinent imigracije? Koja je uloga žena u društvima koje se nalaze na samoj granici s Europom? Kako ekonomska kriza utječe na naše živote? Ovi europski filmovi zaslužuju našu potporu, a ja sam ponosan što je i ove godine Europski parlament pomogao da se filmovi mogu gledati u različitim zemljama.”

Silvia Costa (S&D, IT), predsjednica Odbora za kulturu: “LUX nagrada je primjer kulturne diplomacije, koja kombinira potporu kulturnog izražavanja i kreativne industrije skupa s europskom produkcijom. Nagrada promovira kulturnu i jezičnu različitost, te različite svjetove koji nam pomažu da jedni druge bolje razumijemo, ne samo u Europi nego i u svijetu.”

Tri filma u finalu ovogodišnje Nagrade LUX Europskog parlamenta bila su su Mediterranea, Mustang i Urok, koji se bave društvenim pitanjima kao što su imigracija, obrazovanje te položaj djevojaka i žena u tradicionalnim okruženjima.

Urok (Lekcija) je bugarsko – grčka suradnja i ujedno prvijenac redateljskog dvojca Kristine Grozev i Petra Valchanova, koja tematizira školu kroz prizmu neimaštine koja može narušiti vrijednosti, etičnost i ugodan život.

Mediterranea je filmski prvijenac Jonasa Carpignanoa, a tematizira izuzetno kontroverzno i aktualno pitanje migranata koji prelaze Sredozemlje u potrazi za slobodom i sigurnošću. Radnja je nadahnuta stvarnim događajima, a suradnja je uključivala Italiju, Francusku, SAD, Njemačku i Katar.

Mustang je također prvijenac turske redateljice Deniz Gamze Ergüven, a radi se o osjećajnoj i nenametljivoj drami koja prikazuje snažno jedinstvo i otpor sestara te melankoličan kraj njihova djetinjstva.

Postupak biranja pobjednika

Postupak za dodjelu LUX nagrade traje nekoliko mjeseci i prolazi kroz više etapa. Prvi korak je rasprava o više od 70 europskih filmova u kojoj sudjeluje žiri od dvadeset filmskih stručnjaka. Nakon toga se objavljuje službena selekcija od najviše 10 filmova. Sljedeći korak je biranje samo tri najbolja filma u službenu selekciju koji se natječu za filmsku nagradu LUX. Nakon toga se tri filmska ostvarenja prikazuju u 28 država članica EU-a na 24 službena EU jezika.

Potom dobitnika nagrade LUX odabiru zastupnici Europskog parlamenta, a proglašava predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schulz. Pobjednički film se zatim prilagođava za osobe s oštećenjem vida ili sluha te dalje prikazuje u kinima.

europskeno1

Nezabudni pozrieť

Josep Borrell

EU okuplja međunarodne donatore u cilju potpore izbjeglicama i migrantima iz Venezuele te zemljama regije

Danas su Europska unija i vlada Španjolske, uz potporu Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) i ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


+ dva = 10

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>