Dom / EKONOMIJA / Novi pečat izvrsnosti za povećanje kvalitete regionalnog financiranja istraživanja
21536415113_5efc06a873_z

Novi pečat izvrsnosti za povećanje kvalitete regionalnog financiranja istraživanja

Komisija danas pokreće novu inicijativu, kojom će se osigurati učinkovitost trošenja novca poreznih obveznika poboljšanjem sinergija između sredstava EU-a za regionalnu politiku i za istraživanja.

Novom inicijativom pečata izvrsnosti omogućit će se regijama da prepoznaju oznaku kvalitete dodijeljenu obećavajućim prijedlozima projekata podnesenima u okviru programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020. i omoguće im lakši pristup drugim izvorima financiranja kao što su europski strukturni i investicijski fondovi te drugi nacionalni ili regionalni programa ulaganja.

Povjerenici Corina Cretu, nadležna za regionalnu politiku, i Carlos Moedas, nadležan za istraživanje, znanost i inovacije, pokrenuli su danas inicijativu na otvorenim danima u okviru Europskog tjedna regija i gradova:

Povjerenica Corina Cretu izjavila je: U razdoblju od 2014. do 2020. ulaganjima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u vrijednosti od 100 milijardi EUR potaknut će se istraživanje i inovacije, uključujući i više od 32 milijarde EUR namijenjene potporama za MSP-ove, novoosnovana poduzeća i poduzetnike, koji su glavni pokretači inovacija u Europi. Zahvaljujući pečatu izvrsnosti bit će lakše prepoznati i poduprijeti inovativne projekte i pridonijeti njihovu rastu i međunarodnoj konkurentnosti.

Povjerenik Carlos Moedas izjavio je: Regije EU-a već mnogo ulažu u kvalitetna istraživanja i inovacije u Europi. Pomoću pečata izvrsnosti one mogu imati koristi od vrhunskog sustava ocjene u okviru programa Obzor 2020. i lakše prepoznati najbolje projekte u svojim regijama te ih podržati svojim sredstvima.

Markku Markkula, predsjednik Europskog odbora regija izjavio je: Zahvaljujući pečatu izvrsnosti regije i gradovi mogu u svoje inovacijske i ulagačke planove uključiti vrhunske projekte MSP-ova koji su u skladu s njihovim ciljevima i prioritetima rasta. Zbog toga će Europski odbor regija i Komisija uspostaviti platformu za razmjenu znanja za lokalne i regionalne vlasti i time povećati sinergije između programa Obzor 2020. te europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Oznaka kvalitete „pečat izvrsnosti” dodjeljivat će se obećavajućim projektima podnesenima u okviru programa Obzor 2020. koji ne dobiju sredstva zbog proračunskih ograničenja premda su dobili visoke ocjene u zahtjevnom i neovisnom postupku ocjene. U pilot-fazi pečat izvrsnosti namijenjen je prijedlozima malih i srednjih poduzeća (MSP) podnesenima u okviru instrumenta za MSP-ove programa Obzor 2020.Aktivnost se kasnije može proširiti na više područja programa Obzor 2020.

Inicijativa „Pečat izvrsnosti” konkretan je primjer šire predanosti Komisije jačanju utjecaja ulaganja EU-a u istraživanja i inovacije kroz poboljšanje sinergija između programa Obzor 2020., europskih strukturnih i investicijskih fondova i drugih programa EU-a poput programa COSME i Erasmus+. To je najavio i predsjednik Juncker u svojem govoru o stanju Unije 9. rujna.

Kontekst

U okviru Obzora 2020., programa EU-a za istraživanje i inovacije za razdoblje od 2014.do 2020., predviđeno je gotovo 80 milijardi EUR ulaganja u istraživačke i inovacijske projekte za potporu gospodarskoj konkurentnosti Europe. Očekuje se da će se najmanje 20 %, odnosno gotovo 9 milijardi eura iz dvaju stupova programa „vodstvo u industrijskoj tehnologiji” i „društveni izazov” dodijeliti izravno MSP-ovima u obliku bespovratnih sredstava, uključujući iz instrumenta za MSP-ove.

Od 2013. novim pravilima kojima se uređuju ulaganja u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova poziva se na više strategije i sinergija u uporabi različitih fondova EU-a za veći utjecaj na rast i zapošljavanje. S proračunom od 450 milijardi EUR za razdoblje od 2014. do 2020. sredstva europskih strukturnih i investicijskih fondova ulažu se u ključna područja koja dovode do rasta poput inovacija, potpore MSP-ovima, osposobljavanja i obrazovanja, socijalne uključenosti i gospodarstva s niskom emisijom ugljika.

Domaćini su otvorenih dana u okviru Europskog tjedna regija i gradova Europska komisija i Odbor regija. Od 12. do 14. listopada 2015. 6 000 predstavnika europskih regija i gradova okuplja se u Bruxellesu po trinaesti put povodom godišnjih otvorenih dana za razmjenu mišljenja o tome kako u potpunosti iskoristiti potencijal kohezijske politike za rast i stvaranje radnih mjesta.

Ivica

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


sedam + 8 =

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>