Dom / LJUDI / Stanje Unije: Hollande-Merkel
4185462106_20275db370_z

Stanje Unije: Hollande-Merkel

Francuski predsjednik François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel obratili su se zastupnicima Europskog parlamenta, te raspravljali o aktualnim pitanjima u EU-u s predsjednicima klubova zastupnika. Radi se o prvom zajedničkom obraćanju predsjednika Francuske i Njemačke od studenog 1989. kada su na plenarnoj govorili Mitterrand i Kohl te raspravljali na temu prestanka Hladnog rata.

Posjet Françoisa Hollande i njemačke kancelarke Angela Merkel je “simbol njemačkog francuskog pomirenja i europskog jedinstva” rekao je EP predsjednik Martin Schulz.

“Kada ne funkcionira partnerstvo Njemačke i Francuske, onda pati čitava Europa. Ako u krizi oni postignu dobar kompromis, to je korisno za sve partnere i čitavu EU”, dodao je Schulz.

Predsjednik François Hollande

“Europa danas ima nove izazove, EU je u krizi, financijskoj krizi, gospodarskoj krizi, imamo socijalnu krizu i sad još humanitarnu krizu…Nakon svake krize dolazi do strahova, moramo živjeti sa strahovima, a ne se zatvarati u nacionalne države, ne smijemo dozvoliti da Europa postane defenzivna, Europa mora zaštiti svoje građane, i čuvati svoje vrijednosti, nema drugog rješenja osim čvrste Europe”. rekao je Hollande, zalažući se za solidarnu, odgovornu i čvrstu Europu.

“Suočeni s ovim izazovima, uvjeren sam, ako ne nastavimo s našom integracijom, mi ćemo stati ili skliznuti natrag, dodao je. Hollande predlaže “konsolidaciju eurozone”, promovirajući fiskalnu konvergenciju i harmonizaciju, te poreznu i socijalnu politiku.

“Moramo djelovati u hitnim situacijama, ne postoje žičane ograde koje nam prijete izvana, na nama je da stvorimo viziju, te nađemo rješenje, treba nam ujedinjena Europa”, zaključio je predsjednik Hollande.

Njemačka kancelarka Angela Merkel

“Veliki broj izbjeglica test je povijesnih razmjera. Europski i svjetski izazov je dozvoliti ovim ljudima dostojan život u njihovim zemljama, rekla je kancelarka Merkel. “Izolirane radnje u izbjegličkoj krizi nisu dobre, samo zajedno ćemo uspjeti bolje zaštiti izbjeglice”.

Ne možemo se vratiti u okvire odlučivanja samo u nacionalnim državama, sada nam treba više Europe! Njemačka i Francuska su spremne. Samo skupa se možemo boriti protiv globalnih izazova i uzroka kriza. Vanjske granice zaštiti ćemo samo ako se suočimo s krizama u našem susjedstvu, a Turska igra ključnu ulogu, dodala je.

EPP klub, predsjednik Manfred Weber

“Prije dvadeset i pet godina vaši prethodnici proglasili su ovdje, pred Europskim parlamentom, da vaša dva naroda stoje za demokratsku Europu. Danas ste obnovili ovu izjavu svojim prisustvom. To je izjava njemačko-francuskog prijateljstva, odgovornosti vaša dva naroda i izgledima za budućnost, izjava da će Francuska i Njemačka i dalje vidjeti svoju budućnost u demokratskoj Europi u desetljećima koja dolaze,” rekao je Weber.
“Ako su Turska, Libija i Jordan, te neke siromašne zemlje mogli dati utočište milijunima izbjeglica, onda i EU to može…”

“Moramo biti brzi jer svijet ne čeka, ima premalo Europe i premalo Unije, rekao je Juncker, računamo na vašu hrabrost da stvorite više Europe i Unije,” zaključio je Weber.

S&D klub, predsjednik Gianni Pitella (IT)

“Danas nam treba novi početak, nova vizija, novi politički projekt koji će dati smisao Uniji i koja će imati protagoniste u svim državama članicama”, rekao je Pitella.

“Moramo se boriti za više fiskalne pravde, porez mora biti plaćen tamo gdje se ostvari dobitak. Moramo jamčiti više socijalne pravde i stati na kraj socijalnom dumpingu, dodao je

ECR

Antoni Legutco (PL), okrivio je “francusko-njemački motor Europe” za “zbunjujuće vodstvo i dominaciju”. “Ne mislite li da je dio problema kada jedna ili dvije zemlje odlučuju za ostale?”, upitao je.

ALDE klub, predsjednik Guy Verhofstadt (BE)

“Idemo se suočiti s realnošću. Ova višestruka kriza stavlja samo postojanje europskog projekta u opasnost. Što ako sutra euro nestane? Ili ako se Schengen raspadne? Onda nam preostaje što? Ništa više od labave konfederacije nacionalnih država. Ekonomski slabi i beznačajni na svjetskoj sceni. Nemojmo biti naivni. Amerikanci i Kineze će onda diktirati naše ekonomske standarde. Assad i Putin, biti će ti koji odlučuju o miru i stabilnosti u Europi “, rekao je Verhofstadt.

GUE Gabriele Zimmer (DE)

“Vi predstavljate staru Europu, ona koja je zakazala, došlo je do podjele u EU. Politika rezanja i štednje koje idu na teret određenih grupa mora prestati…U vašim govorima nedostaje perspektive, više demokratske Unije, rekla je Zimmer.

EFDD Nigel Farage (UK)

“Kad su Kohl i Mitterrand došli ovdje, bilo je to partnerstvo ravnopravnih. Ali više ne. Francuska je sada manja. Sada imamo potpuno njemačku dominaciju u Europi “, rekao je Farage.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje:

http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20150929IPR94921/html/Debate-with-Fran%C3%A7ois-HOLLANDE-and-Angela-MERKEL-07102015

Ivica

Nezabudni pozrieť

Ursula Von der Leyen

Izjava za medije predsjednice Ursule von der Leyen o VFO-u i instrumentu za oporavak

Poštovani, trenutačna je kriza naš najveći zajednički izazov od osnutka Europske unije. Počela je kao ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


tri × = 15

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>