Dom / EKONOMIJA / Upravljanje migracijama i financiranje sigurnije Europe: 2,4 milijarde eura potpore državama članicama
18456085462_d11c21a4f6_z (1)

Upravljanje migracijama i financiranje sigurnije Europe: 2,4 milijarde eura potpore državama članicama

Europska komisija ovog je mjeseca odobrila 23 višegodišnja nacionalna programa u okviru Fonda za azil, migracije i integraciju (FAMI) i Fonda za unutarnju sigurnost (FUS). Ukupna sredstva za dogovorene programe iznose oko 2,4 milijarde eura za razdoblje 2014. – 2020. Novac će se sada moći dodijeliti državama članicama koje su najizloženije velikim migracijskim tokovima, poput Grčke i Italije, te drugim državama članicama EU-a koje se suočavaju s tim problemom. Komisija intenzivno surađuje s državama članicama kako bi osigurala da se sredstva EU-a odmah isplate. U ožujku su već odobrena 22 nacionalna programa, a dodatnih 13 programa odobrit će se kasnije ove godine.
Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos izjavio je: Države članice u posljednje se vrijeme suočavaju s novim izazovima u području migracija i sigurnosti pa Komisija poduzima mjere u duhu solidarnosti. Europskim migracijskim programom i programom sigurnosti Komisija poduzima ambiciozne korake za poboljšanje upravljanja migracijama, poticanje suradnje i stvaranje sigurnije Europe za naše građane u pogledu organiziranog kriminala i terorizma. Nacionalnim programima koje je Komisija odobrila pruža se znatna financijska pomoć državama članicama za rješavanje tih izazova. Odlučno nastavljamo provoditi solidarnost u praksi.
Sredstvima iz FAMI-ja podupiru se nacionalni napori na povećanju kapaciteta za prihvat, usklađivanju postupaka azila s normama Unije, integraciji migranata na lokalnoj i regionalnoj razini te povećanju učinkovitosti programa povratka. Sredstva iz FUS-a dopuna su nacionalnim naporima za poboljšanje upravljanja granicama i nadzora nad njima u državama članicama (posebno upotrebom modernih tehnologija). Financijska sredstva FUS-a upotrebljavaju se i za prekograničnu suradnju u provedbi zakona i jačanje kapaciteta država članica da učinkovito upravljaju sigurnosnim rizicima, kao što su terorizam i nasilna radikalizacija, trgovina drogom, kibernetički kriminal, trgovina ljudima i drugi oblici organiziranog kriminala.
Osim osnovnih dodijeljenih sredstava (vidjeti Prilog x.), većina nacionalnih programa dopunjuje se dodatnim iznosima dostupnima za provedbu posebnih transnacionalnih mjera. One mogu obuhvaćati projekte zajedničkog povratka i reintegracije u okviru FAMI-ja ili uspostavu konzularne suradnje u okviru FUS-a. Dodatna sredstva u okviru FUS-a uložit će se i u kupnju krupne opreme koja će biti stavljena na raspolaganje Frontexu. Taj će resurs biti dostupan za zajedničke operacije kad god bude potrebno. Uz to, gotovo 37 milijuna eura dodijelit će se za programe FAMI-ja kao potpora programu Unije za preseljenje u razdoblju 2014. – 2015.
Komisija radi na brzom odobrenju preostalih nacionalnih programa. S ukupnim proračunom od gotovo sedam milijardi eura za FAMI i FUS za razdoblje 2014. – 2020., ti su fondovi glavni financijski instrument EU-a za ulaganje u otvorenu i sigurnu Europu.
Kontekst
Rad EU-a u području migracija i unutarnjih poslova podupiru Fond za azil, migracije i integraciju te Fond za unutarnju sigurnost.
Fond za azil, migracije i integraciju pridonosi učinkovitom upravljanju migracijskim tokovima i razvoju zajedničkog pristupa azilu i migracijama.
Fond za unutarnju sigurnost (koji se sastoji od instrumenta za granice i vize te za policijsku suradnju i upravljanje krizom) pomaže u osiguravanju visoke razine sigurnosti i sprečavanju kriminala u Uniji, a istodobno omogućuje zakonito putovanje i osigurava stabilno upravljanje vanjskim granicama Unije.
U okviru višegodišnjih strateških nacionalnih programa dodjeljuje se 85 % sredstava tih fondova, predviđenih za razdoblje 2014. – 2020. Nakon odobrenja Komisije programe pripremaju, provode, nadziru i ocjenjuju nadležna tijela u državama članicama, u partnerstvu s relevantnim dionicima u tom području, uključujući civilno društvo. Programi za preseljenje i premještanje koje je Komisija nedavno predložila, a Vijeće poduprlo, provodit će se u okviru nacionalnih programa FAMI-ja.
Preostalim sredstvima, koja čine oko 15 % ukupnih sredstava, upravlja Komisija na temelju pojedinačnih programa rada. Upravo se tim Komisijinim programima rada financiraju mjere Unije i hitna pomoć državama članicama.
Komisija je proteklih tjedana odobrila 23 nacionalna programa: sedam programa u okviru FAMI-ja (Cipar, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska) i 16 programa u okviru FUS-a (Austrija, Bugarska, Cipar, Estonija, Finska, Grčka, Irska, Italija, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Španjolska). Ranije ove godine Komisija je odobrila 22 nacionalna programa: 17 programa u okviru FAMI-ja (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Litva, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Ujedinjena Kraljevina) i pet programa u okviru FUS-a (Belgija, Češka, Danska, Francuska, Njemačka). Kasnije tijekom 2015. bit će odobreno preostalih 13 nacionalnih programa.

Ivica

Nezabudni pozrieť

Mariya Gabriel

Izvješće o uspješnosti u području istraživanja i inovacija: Europa kao predvodnik u zelenoj i digitalnoj tranziciji

Komisija je danas objavila najnovije izvješće o uspješnosti EU-a u području znanosti, istraživanja i inovacija, ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *


− tri = 6

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>